Международен Фестивал за Франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2018

Най-големият форум на френското музикално и песенно изкуство на Балканите празнува тази година своя петнадесети юбилеен рожден ден ! 

Международен Фестивал за Франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2018

 

Само след броени дни започва празникът на франкофонската музика в Пловдив. От 29 юни до 01 юли ще се проведе тазгодишното петнадесето юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018, организиран ежегодно от Алианс Франсез. Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” е част от Културния календар, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив за 2018 година.

Пловдив ще се превърне в един своеобразен френски остров, тъй като в рамките на фестивала „Златен ключ” се провежда и „Френската седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината, където от 25 юни до 01 юли пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да видят и тестват най-атрактивните модели френски автомобили от марката „Рено”, ще могат да опитат различните видове продукти и текстури на френската козметика на Vichy & La Roche-Posay, както и представените слънцезащитните гами –Ideal Soleil и Anthelios, ще могат да получат и подаръци при представяне на касова бележка за направена покупка на слънцезащитен продукт (от аптеките в Пловдив) по време на Френската седмица.

Как да се предпазим от лъчите на слънцето и други грижи за кожата, отговори на всичко това ще може да се намерят през този период на площада, а всеки един ще открие по нещо интересно и желано. Всички участници са приготвили за жителите и гостите на града  много изненади и различни атракции.
Официалното откриване на Фестивала е на 29 юни от 19:30ч. Завладяваща хореография и прекрасните гласове на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, ще звучат през първата вечер на сцената на ГДК „Бирис Христов”. Публиката ще може да се наслади и на изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния.

Тази година акцентът пада върху откриването и представянето на невероятни млади български таланти, които пеят на френски. На откриването и на гала-вечерта,  със свои изпълнения ще зарадват публиката и вече утвърдени изпълнители, чиито сценичен път у нас и в чужбина тръгна от нашия Фестивал и които винаги са очаквани и много аплодирани в Пловдив, като Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова и др.

С тазгодишното издание ние вече открехваме завесата и към следващия Фестивал през 2019 година когато Пловдив ще бъде Европейската столица на културата и вече работим по един мащабен и много медиен проект със заглавие „Тракия”. Той обединява българските фолклорни традиции в танците, пеенето и народната тракийска носия с френските шансони и едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френски дизайнер и неговият екип работят вече по създаването на колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици.

Колекцията ще бъде уникална и след представянето й ще бъде дарена на музей във Франция. За целта  през 2019 година целият акцент на участие ще бъде върху Франция, откъдето ще пристигнат и 10-тина френски мис, които ще дефилират на пловдивската сцена, за да покажем истински френски професионализам в тази област.

На 30 юни ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в концерта участват новите призьори. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит. Много различни специални награди са осигурени от нашите партньори, една от е и нова малка златна монета с лика на „Богородица Троеручица“ 1/20 тройунция, с проба 999.9, като монетата е произведена по идея и поръчка на Първа инвестиционна банка. На гала-вечерта – 01 юли, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.

„Това международно песенно събитие е една от емблемите на Пловдив по света. Отговорността ни като екип е голяма, тъй като искаме да направим перфектна организация с много интересни и приятни изненади за публиката и нашите гости, така че по цял свят да се чуе за Пловдив и за България в една много положителна светлина. Над 30 доброволеца от ЕГ ”Иван Вазов” и ОМГ”Акад.Кирил Попов” ще ни помагат, а те безспорно са и едни от най-добрите посланици на България по света”, заяви директорът на Алианс Франсез, Теофана Брадинска.

Тъй като целият фестивал е под лабела „Празник на музиката” и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община, като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен.
Началният час на концертите е от 19,30ч. Заповядайте да се насладите на магията на френския шансон!

www.filibe.com