Заради Истанбулската конвенция ПЕС заплашила да замрази членството на БСП

Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто лидер е бившият председател на БСП Сергей Станишев, е предупредила сегашното ръководство на БСП, че може да замрази членството й, ако не промени отрицателната си позиция спрямо Истанбулската конвенция.

Това се разбира от публикация в сайта на партийния вестник „Дума“ за дискусиите на днешния пленум.
На него Нинова е призовала: „Ако смятате, че е така и че трябва да променим позицията си, че съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, ми го кажете в очите.“

Едновременно с това тя е подсказала, че ще подаде оставка, ако пленумът възприеме позицията на европейските социалисти по темата. „Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога“, е казала тя в закритата част на заседанието, цитирана от „Дума“.
Партийното издание информира, че форумът е застанал зад настоящия си лидер.

Още вчера в радиоинтервю Нинова спомена, че емисари на ПЕС преди две седмици за пореден път предупредили, че „БСП греши“ като се противопоставя на ратификацията на конвенцията срещу насилието над жените.
Едновременно с това Нинова подчерта, че с позицията си „против“ спасява българските деца и защитава християнските семейни ценности. С уговорката, че изказва лично мнение, тя допусна, че ще бъде подложена на атаки заради позицията си.

По информация на „Дума“ днес пред съпартийците си Нинова е подчертала, че въпросът се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на социализма и социалдемокрацията в Европа.

Преди месец европейските социалисти обявиха консервативната позиция на българската левица по темата за насилието над жените като „трагична грешка“ . Днес обаче съпартийци на Нинова, цитирани в прессъобщение на радио К2, са изтъкнали като успех на Нинова това, че се е противопоставила на ратификацията, внесена от правителството на ГЕРБ и в резултат на това гласуването е било оттеглено.

Разминаването е в това, че БСП открива в конвенцията възможност за легализация на гей браковете. Станишев на свой ред още през февруари призова партията си да се бори за социална държава вместо да се състезава с популистите./Дневник/