Започва фестивалът „Пловдив чете“

От днес до 17 юни градът ще бъде домакин на 16-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“.

В рамките на форума 37 издателства от страната ще представят най-новата си продукция на 14-те щанда на така наречената Алея на книгата пред Централна поща. Организатор на фестивала е издателство „Жанет 45“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

За първи път тази година в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе литературен клуб на открито до Цар-Симеоновата година, в който всеки желаещ може да участва. Новост е и гостуването на автор с представяне на книга на територията на Тютюневия град.

Програмата е изключително богата и разнообразна и включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на Античния театър на 12-ти от 20 ч., в присъствието на министъра на културата Боил Банов.
На официалната церемония ще бъдат връчени и две награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“ за оформление на книга, като наградите – съответно 5 000 и 2 500 лв. са осигурени от спонсори.
Специално за гостите на „Пловдив чете“ концерт ще изнесе рок група „Фондацията“.

За осъществяване на фестивала Община Пловдив е предоставила около 38 000 лв, а Министерство на културата – 10 000.

Шатрите с книги ще работят през цялата седмица от 10 до 20 ч., а за читателите издателствата предвиждат отстъпка до 20 %/БНР/