50-тото юбилейно издание на фолклорните празници “Славееви нощи“ се открива днес

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

50-тото юбилейно издание на фолклорните празници “Славееви нощи“ се открива на обновената сцена в парк „Славеева река“ в Айтос тази вечер. В двата конкурсни дни на фестивалната сцена ще излязат близо 3 хиляди танцьори, музиканти, певци и състави от всички фолклорни области в страната.

 

Славеевият химн ще постави началото на тридневните фолклорни празници, които честват юбилей тази година. 32 танцови състава, 5 ансамбъла, 94 певчески групи , инструменталисти, дуети и 93-ма певци ще участват в конкурсите на „Славееви нощи“. От 2002 г. няма възрастови ограничения за участниците в 5-те конкурса.

Сцената е обновена по проект на община Айтос и е готова да посрещне гостите. Проф. Елена Кутера директорът на фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ отново е председател на журито. Още една важна годишнина ще бъде отбелязана на празниците – навършват се 115 години от рождението на композитора Филип Кутев, който е патрон и вдъхновител на фолклорния фестивал.

www.bnr.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев