Мария Радева: Без родопската песен досега да съм умряла

 

noviniДа запазим уникалния български фолклор!


Родопската певица Мария Радева отпразнува юбилейните 75 житейски години тази пролет. Не ги крие, защото са изживени достойно в съзвучие с красивите народни песни. Така е, защото зад гърба си има близо 35 години изпълнителска кариера, която започва от сцената на ансамбъл „Родопа“ в Смолян и завършва в редиците на ансамбъл „Пазарджик“.

Мария е родена в смолянското село Габрица на 31 март 1943-а и още в детските години се откроява като талантливо дете с усет към песента. Заспивала и се събуждала с магичния звук на родопската кабагайда и сладките свирни на дядо си Тодор Печилов.

Той бил един от първите гайдари в прочутия оркестър „Сто каба гайди“, създаден от Апостол Кисьов преди повече от половин век. Отива си от този свят на 93 години, а през целия си живот не е вкусвал чесън, за да не вмирише гайдата си. Тя била неговото богатство.

На 16 години Мария Радева напуска родното си Габрица, за да стане солистка в новооткрития смолянски ансамбъл „Родопа“. Все още помни датата 15 февруари 1960 г., деня на основаването на ансамбъла. Първото му име било „Родопа пее“.

Благодарна е на баща си, който я изпратил от селото към града с думите: „Върви да си изкарваш льосно ляба“. Защото за родопчанина пеенето е „льосна работа“, всички пеят. Трудно било за тях копането и изхранването на многото челяд.

Работата в ансамбъла била най-големият университет за Мария Радева. Научила се на сценично поведение, натрупала репертоар, издирила стари и нечувани песни от родния си край.

Там на сцената се запознава с младия хореограф Георги, залюбват се и създават семейство. Налага се по семейни причини да напусне ансамбъл „Родопа“ и да заживее в Пазарджик. Така от 1971 г. е приета в ансамбъл „Пазарджик“ с ръководител по това време Любен Ботушаров.

„Що сълзи съм изплакала, че напускам Родопите! Тъгувах за планината, в която съм родена, за хората, за песните, всичко ми е мило там“, казва певицата и очите се изпълват със сълзи.

Първите професионални записи за фонда на националното радио прави през 1973 г. Записва общо 16 песни, ала репертоарът наброява над 200. Една от първите, която регистрира в свое изпълнение, е „Сорши се моме твоето левтеруване“, останала като мил спомен от нейните родители.

„Има стойности на този свят, които не могат да бъдат разрушени“, казва мъдро Мария Радева. Те крепят човешкия дух и му дават сили да се пребори с изпитанията. Родопската песен и музика са част от тези стойности. Да съхраним душевността и културата на българския народ е каузата ни сега. Песента е тази, която помага да съществува пълноценно, да живее по-леко и да преодолява трудностите в живота.

Николай Чапански
www.marica.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев