Посещението на Борисов в Украйна приключи с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев

Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи днес с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица.

На церемонията в Деня на Киев премиерът подчерта, че България е единствената страна , спасила всичките свои евреи. На събитието присъства и украинския премиер Володимир Гройсман.

Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по инициатива на Българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на човекът, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

С церемонията приключи посещението на българския премиер Борисов в Украйна. Той се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман.

Важно място в срещите заеха проектите в областта на образованието. Борисов припомни, че до момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от българската общност и посочи, че държавата ще продължи да съдейства затова.

Българският премиер допълни, че се очаква през есента провеждане на сесия на Смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование./BNR