ЕК задължи „Газпром“ да продава на конкурентни цени и в Източна Европа

Маргрете Веснер

Европейската комисия и „Газпром“ се споразумяха за нови правила, при които руската компания ще продава природен газ на пазарите в Централна и Източна Европа.

Оповестеното вчера от ЕК решение бе определено в официално изявление от „Газпром“ като „най-доброто за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“.

С него руският монополист се задължава „да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа“. Едновременно с това той няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта „Южен поток“. С постигнатото споразумение „Газпром“ си спестява милиардни глоби, които можеше да се наложи да плати заради обвиненията в монопол.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обясни вчера на специална пресконференция в Брюксел, че приетото от ЕК решение премахва създадените от „Газпром“ препятствия за свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Сега руската компания трябва да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа, като премахне всички наложени на клиентите й ограничения по отношение на препродажбата на синьо гориво през граница.

„Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в няколко държави от Централна и Източна Европа. През 2015 г. руският гигант бе обвинен за възпрепятстване на конкуренцията и за определяне на високи цени за България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки – България, Естония, Латвия, Литва и Полша, обяви тогава ЕК.

Сега цените на газа за тези държави ще трябва да са съотносими с равнищата за Западна Европа и в разпределителните центрове за втечнен газ. Освен това „Газпром“ не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ. Компанията ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България, гласи друга част от споразумението.
Клаузите на споразумението ще действат в идните 8 години и са обвързващи по отношение на „Газпром“. Това означава, че ако бъдат нарушени, ЕК може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

РЕНЕСАНС
На фона на приключилото разследване от страна на ЕК България продължава да настоява за възраждане на проекта „Южен поток“ – вече като „Български поток“. За това заговори президентът Румен Радев при срещите си с руския президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев преди дни. Очаква се при предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в Русия в края на месеца отново да се говори за газовия хъб „Балкан“. В същото време междусистемните газови връзки на страната ни все още са в подготвителна фаза./Сега/