Над 160 млн. евро ще инвестират концесионерите на летище Пловдив

Над 160 млн. евро ще инвестират концесионерите на летище Пловдив, стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Средствата са двойно повече от заложените в първоначалния вариант на концесията 79 млн. евро.

 

Китайските инвеститори са изразили намерение да превърнат летището в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелска компания вече са проявили интерес да оперират базата.

Дължината на трасето на жп- връзката между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово е 4-5 км., възможно е строителните дейности да започнат още следващата година, увери Московски. Той пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на пътна инфраструктура в региона, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с АМ „Тракия“ и АМ „Марица“. За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана „Юнкер“.

На срещата бе отбелязано, че сериозните инвестиции от страна на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, които ще бъдат направени в летище Пловдив, както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.

Това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор. Концесията е за 35 години.

HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с приблизително $145 милиарда активи, над $90 милиарда приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. Хайнан Груп управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.

www.dariknews.bg