Централната гара грейна след дългия ремонт

Започва изграждането на прословутия жп възел Пловдив за 100 млн. евро

Двама министри, областен управител и кмет откриха днес обновеното здание на Централна гара Пловдив. „Централната гара е поредният добър пример за управление на транспортните обекти чрез публично-частно партньорство“, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на обиколката на перона.

На откриването присъстваха още министърът на вътрешните работи Валентин Радев, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски и др. До момента концесионерът е инвестирал 7 млн. лева в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лева в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея.

Министър Московски връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е изградил, като част от гаровия комплекс. Това превръща обновената сграда в мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт, съобщи представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той заяви още, че това е първото място в България където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.

„Изключително съм впечатлен от реставрацията на жп гарата, тъй като тя е и паметник на културата. Изградена е от виенски архитекти в началото на XX век. Запазени и възстановени са изцяло конструкцията, покривът и Царската чакалня в приемното здание на гарата“, допълни министърът. Московски посочи, че в повечето европейски държави централната гара е емблематична сграда и културно-исторически паметник.

Пред медии министърът коментира и проектът за изграждане на жп възел – Пловдив. „Проектът е на стойност над 100 млн. евро и предвижда цялостно повдигане на коловозите на жп гара Пловдив и пътно преминаване под тях”, обясни министърът.

www.plovdivtime.bg