Пловдив включва Търново, Варна и София в Европейска столица на културата

Общо 240 са проектите, за които фондацията е сключила договор с артисти и организации. Очакват се и още участници от обявените отворени покани

Велико Търново, Варна и София ще се включат в инициативата Европейска столица на културата благодарение на специална отворена покана за финансиране на проекти. Тя е насочена специално към кандидатите, които участваха в състезанието за избор на първия български град домакин на мащабната европейска инициатива.

Общата сума, с която екипът на „Пловдив 2019” ще подпомогне най-добрите проекти, е 500 000 лв. Таванът за субсидиране на един проект е 50 хиляди лв. Ще се стимулират партньорства между артисти и организации от трите града.

Проектите си артистите ще могат да реализират и в градовете си, но журито ще адмирира онези, които предпочетат да гостуват със събитията си под тепетата. Всички избрани проекти ще се случат под знака на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.

В журито за избор ще включим по един човек от екипите, подготвили кандидатурите на трите града за националното състезание, отбеляза артистичният директор Светлана Куюмджиева.

Фондация „Пловив 2019” вече е сключила 240 договора по различни проекти и дейности, свързани с програмата на европейската културна инициатива. Вече са в процес на реализация 90 големи събития, селектирани са и 200 малки. Тепърва ще стават ясни и избраните артисти по няколко отворени покани, които фондацията обяви или предстои да активира.

От екипа са изключително доволни, че инициативата е разширила изключително много регионалното си присъствие благодарение на активността на читалищата.

Те ще отворят врати и ще бъдат едни от алтернативните сцени за събитията през 2019 г. От фондацията работят и по възможностите да подсигурят различни пространства за част от проектите – включително жилищни сгради, междублокови пространства, паркове.

Изпълнителният директор Кирил Велчев вече е внесъл и детайлизирания бюджет на „Пловдив 2019” в Общинския съвет. Той възлиза на 9 млн. лв. Ясен е и рамковият бюджет за 2019-а – 13 млн. лв.

Общинската фондация стартира рекламна кампания в Матера – другия град домакин на Европейска столица на културата през 2019 г. Предвижда се съвместните проекти ще бъдат представени в отделна брошура. Двата организационни екипа работят активно съвместно и това е едно от нещата, с които са впечатлили журито от Европейската комисия по време на втория и последен официален мониторинг миналия ден в Брюксел.

В екипа на фондацията цари оптимизъм. Светлана Куюмджиева и колегите й очакват официалния доклад до 21 работни дни. На него и на предходния мониторинг ще стъпи решението дали ще спечелим премията Мелина Меркури от 1 500 000 евро. Журито ще даде препоръка, а официално това ще бъде обявено в края на септември.

Доволни сме от срещата в Брюксел, защото протече в много добър тон. Журито се състои от хора, които са били част от организацията на Европейска столица на културата, и знаят много добре в какви предизвикателства ни очакват. Опитват се да помогнат с насоки, каза заместник-директорът „Международна дейност” Виктор Янков.

След официалните разговори председателят на журито Силвия Аман написа във фейсбук: „За мен беше удоволствие да бъда председател на мониторинга за Европейската столица културата Пловдив 2019. г. пожелавам на екипа успех занапред.”

www.plovdivtime.bg