Борисов: Без егоизъм на Балканите, нужен ни е мир

Премиерът ще участва в откриването на икономически панаир в Мостар

На Балканите не може да подхождаме егоистично, проблем в която и да е държава засяга и другите, затова разчитам и на колегите за постигане на мир. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник след среща с Драган Чович – член на Председателството на Босна и Херцеговина, съобщи правителствената информационна служба.

В тази толкова важна изборна година за Босна и Херцеговина по всякакъв начин ще се опитаме да помагаме за единството на държавата, каза още Борисов.

Той е специален гост на 21-ия Международен икономически панаир в Мостар, който се открива във вторник. Изложението си поставя за цел да засили икономическото развитие чрез среща на бизнеса от региона със световни компании. В него ще участват и политически лидери от държавите от Западните Балкани, с които българският премиер ще проведе срещи.

По време на разговора му с Чович са обсъдени двустранните отношения, пред които има неусвоен потенциал по общото изразено мнение, евроатлантическата перспектива на страните от региона и най-сериозният инструмент за гарантирането й – развитието на икономиката и на инфраструктурата.
„Направим ли инфраструктурата, ще има и просперитет. Другото го пробвахме, не се получи“, каза още Борисов.

„Сигурен съм, че нашият евроатлантически път е без алтернатива“, заяви Чович.

След пристигането си българският премиер написа във Фейсбук:
„Започна посещението ми в Босна и Херцеговина със среща с члена на Председателството на страната г-н Драган Чович. Утре ще участвам в откриването на Международния икономически панаир в Мостар. Бих искал по този начин отново да се подчертае значението на икономическото развитие на страните от Западните Балкани за европейската им перспектива“./mediapool.bg/