До 87 млн. набъбна броят на засегнатите от скандала с лични данни от „Фейсбук“

Близо 87 милиона потребители – огромната част от тях от САЩ – са засегнати от скандала с неправомерно използване на личните им данни във „Фейсбук“ от британската компания „Кеймбридж аналитика“ (Cambridge Analytica).

Това е много повече от предполагаемите около 50 милиона потребители, за които се говореше досега от Кристофър Уайл, разкрил използването на данните им за по-ефективна политическа агитация.
Новата информация бе разпространена в блога на Майк Шрьопфер, най-високопоставеният технологичен мениджър във „Фейсбук“.

В съобщението се посочва, че над 70 млн. от тези потребители са от САЩ. Ако се приеме, че всеки един от тях е отделен гражданин на възраст с право да гласува, това е стряскащ показател спрямо участвалите около 126 милиона души на президентските избори през 2016 г.

Данните излизат и броени дни преди на 11 април основният акционер и ръководител на „Фейсбук“ – Марк Зукърбърг, да свидетества пред комисията по търговия на американския Конгрес.

Обещаната преди две седмици от компанията проверка показва още, че не 270 000, а около 305 000 потребители са инсталирали приложението This Is Your Digital Life, благодарение на което е станало възможно събирането на данни от десетки милиони профила в социалната мрежа. Близо 97% от инсталирането е направено в САЩ, но над 16 милиона от всички засегнати потребители се смята, че са в други държави, посочва Би Б Си. Един милион са от Великобритания, над 600 000 – от Канада, повече от 300 000 са от Австралия.

В блога си Шрьопфер описва подробно и какви мерки е предприела „Фейсбук“ след избухването на скандала с „Кеймбридж аналитика“:
– вече няма да може потребителите да търсят други, само като изпишат телефонния им номер или адреса на електронната поща, защото с това е злоупотребявано от хора, измъкнали информация от други места и опитващи се да разберат на кого принадлежи тя

– прекратява се възможността приложения на външни създатеи да виждат кой е сред участниците на страниците за събития, както и какво е съдържанието в съобщенията на тези страници

– само за една година ще се съхраняват данните от разговорите и текстовите съобщения, правени през версията на Messenger и Facebook Lite за операционната система Android; освен това тези данни няма да съдържат информация за времето на провеждането им

– следващата седмица над секцията News Feeds на потребителите ще се появи връзка, с която ще могат да проверяват оценките за създадени извън „Фейсбук“ приложения, които те използват, както и каква информация споделят заради тях.

„Хората ще могат да отстраняват приложенията, които повече не желаят. Като част от този процес ще им съобщаваме, ако тяхна информация неправомерно е била споделена с „Кеймбридж аналитика“, се казва още в съобщението./Дневник/