Нов опит за отсяване на качествените употребявани автомобили

Нов проект ще направи пореден опит да отсее качествените от некачествените употребявани автомобили.

Идеята на сайта „Карстори“ е да създаде база данни с „читави“ коли втора ръка, които са проверени в оторизирани сервизи.
За момента с проекта са ангажирани около 15 сервиза, основно на официалните вносители, които покриват около 40% от предлаганите в България марки. Намеренията са до края на годината да има пълно покритие.

Основателят на сайта Явор Иванов обяви на пресконференция днес, че всеки, които продава употребявана кола, независимо дали търговец или частно лице, може да я предложи на проверка и да получи сертификат, ако всичко по нея е наред. Цената на проверката ще е различна за всеки сервиз.

Търсещите употребяван автомобил пък ще могат да проверят дали има данни за него по номера на рамата. Ако информация фигурира в базата данни, основната част от нея ще е общодостъпна, а пълната ще се предоставя срещу заплащане.
Над 40% от европейците са имали проблеми с купена на старо кола
Иванов посочи, че според последно проучване на пазара на употребявани автомобили в ЕС, поръчано от Европейската комисия, 41% от купувачите са имали поне един сериозен проблем след сделката, като 40 на сто от тях са се появили до месец след покупката. В същото време всеки четвърти се е оплакал от нечестни търговски практики.

Подобно проучване за България няма, но според Явор Иванов 80-90% от предлаганите коли в големите центрове за подобен тип търговия имат някакви скрити за купувача проблеми. Като проблем той посочи, че често това са опасни за живота на ползващите колата повреди, но в статистиката за катастрофите така и не излиза процента на пътните инциденти заради техническа неизправност. Експертите обаче смятат, че този фактор е виновен за поне 25% от катастрофите.
Всяка трета кола в България е с манипулиран километраж
Създателят на „Карстори“ подчерта, че всяка трета кола в България е с манипулиран километраж, като се фалшифицират и сервизните книжки, но, разбира се, и това са неофициални данни.

Бившият ръководител на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев, който сега е част от управителния съвет на „Института за пътна безопасност“, посочи и друг проблем – ако внесеният от чужбина автомобила има действащ технически преглед от някоя страна от ЕС, при регистрацията в КАТ той не минава подробна инспекция. Така на пътя може да излезе и опасно превозно средство, ако проблемът с него се е появил между прегледа и регистрацията у нас.

Идея с близо 10-годишна история
Идеята да се предлагат на пазара проверени употребявани автомобили не е нова. Такива могат да се намерят при повечето вносители на нови коли. През 2008 година опит за въвеждане на сертификат за проверен употребяван автомобил, който да ползва и гаранция, направиха от Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА), която обединява автокъщите.

Днес за „Дневник“ изпълнителният директор на АВА Цветелина Цанева коментира, че проектът не е стигнал доникъде. Основният проблем е идвал от нежеланието на купувачите да платят исканата цена за обслужване и проверка на избрания автомобила, за да му се даде гаранция.

Според нея единственият шанс нещо да се случи е държавата да се ангажира със създаването на своеобразно електронно досие на всяка кола в България, в което да има данни за нейната история, обслужвания, произшествия и т.н.
Решението може да дойде от ЕС
Подобна идея има, но предстои да видим дали тя ще бъде заложена в някой от трите закона, които ще заменят сегашният Закон за движение по пътищата – Закон за движение по пътищата, Закон за водачите и Закон за пътните превозни средства. Именно в последния нормативен акт може да бъде записан подобен ангажимент.

Въпреки че проектите за трите закона трябваше да са готови в началото на годината и да се пуснат за обществено обсъждане, те все още са в работните групи. Според Димитър Ганев проблемът е, че за обсъждане ще излязат вече готови закони, като не е потърсено мнението на широк кръг експерти още при тяхното изработване.
Иначе при една от последните промени в сегашния Закон за движение по пътищата беше
предвидена глоба за манипулиране на километраж на моторно превозно средство, но все още няма строен механизъм за прилагането на новите моменти.

Както обикновено, решението може да дойде и отвън, тъй като в Европейската комисия вече се върти идея за въвеждане на техническа платформа, на която да има пълни данни за всяко превозно средство, което се движи на територията на съюза. Подобен регламент обаче ще влезе в сила най-рано през 2020 година, коментира Димитър Ганев.
Шведският опит
На днешното обсъждане на проблема с употребяваните автомобили присъстваше и членът на управителния съвет на Института за пътна безопасност Йоран Свенсон. Той посочи, че в родната му Швеция има браншова организация, в която влизат търговци на употребявани автомобили и сервизи, като те предлага гаранция за всяко превозно средство.

В зависимост от неговата възраст срокът е от половин година до един месец, като има и контролен орган, който да проверява дали добрите търговски практики се спазват. Отделно по темата работи сериозно и Комисията за защита на потребителите, която често излиза с препоръки./Дневник/