Интермодалният терминал в Пловдив – с приз в категорията „Транспортна железопътна инфраструктура“

Проектът „Изграждане на интермодален терминал-Пловдив“ получи втората награда в категорията „Транспортна железопътна инфраструктура“ на специалното издание на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. То се състоя на 20 март. Организатор е „Градът Медиа Груп“.

Първият терминал за интермодални превози с публични средства в България е изграден край Пловдив и беше въведен в редовна експлоатация в края на март 2017 г. Проектът се реализира със средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Транспорт 2007 – 2013 г.“ и национално съфинансиране. Общата му стойност възлиза на 13 940 446 лв. Административната сграда е разположена между товаро-разтоварната зона и паркинга.
От двете й страни са разположени открити навеси за митническа проверка и контрол на достъпа, пункт за зареждане на мобилните товарачи, автомивка и компресор, които са изпълнени от монтажни метални носещи и покривни конструкции. Паркингът разполага с 22 паркоместа за тирове и 17 паркоместа за леки автомобили. Общата му площ е 6369 кв. м. Направен е с усилена асфалтова настилка за тежкотоварни превозни средства. Железният път е с обща дължина 3 км, от които 2.4 км са електрифицирани.

www.gradat.bg