Нова археология изскочи на ул. „Отец Паисий” 13

Още в началото на строителните дейности археологът Мая Мартинова прогнозира, че ще има нови находки в зоната на римските терми

Археологически находки пред сградата на ул. „Отец Паисий” 13 откриха при изкопни работи работниците на „Драгиев и Ко”. От утре на мястото влизат специалистите начело с Мая Мартинова. Още в началото на ремонта на емблематичната пловдивска улица беше ясно, че отсечката пред частния имот ще се превърне в терен на археологическа работа. Причината е, че през 2016 г. при строителни работи на нова сграда бе открита изключителна римска баня с перфектна инсталация за подово и стенно отопление.

Находката впечатли археолозите, защото дори от гледна точка на нашето столетие съоръжението бе изключително постижение на инженерната мисъл с уникална инсталация за отопление – хипокауст. Мартинова и колегите й разкриха подподови колони от зидани тухли в стените, които позволяват циркулацията на топъл въздух. Археолозите датираха находката от късната античност – от 3-4 век след Христа.

Тогава Мая Мартинова предположи, че става дума за голям комплекс римски терми, които ще се развият и в границите на съседни имоти. Термите са разположени източно от Античния стадион и южно от разпределителните съоръжения от водоснабдяването на Филипопол. До откритието на „Отец Паисий” 13 археолозите знаеха за две римски терми – до бившето кино „Балкан и до Гимназията по битова техника.

Тогава инспекторите от Министерство на културата излязоха със становище обектът да бъде експониран, а собственикът на имота заяви готовност да изпълни предписанията. Сега Мартинова ще има възможността да продължи проучванията си, а очакванията на любителите на старините са, че скоро ще научат още интересни детайли от древната история на Пловдив.

www.plovdivtime.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *