Представят книгата „Концлагерът „Белене“ и в Пловдив

„Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев ще бъде представена и в Пловдив тази вечер в Новотела.
Авторът Борислав Скочев, президентът на България от 1997-2002 година Петър Стоянов, писателят Захари Карабашлиев и разследващият журналист Христо Христов ще се включват в разговор дискусия, посветен на „Българската голгота”, за острова, „който уби свободния човек”.

„Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев се превърна в книга явление. Със своите 924 страници и близо 1800 бележки изданието, посветено на петно върху най-скорошната ни история, за което сякаш споменът потъва малко по малко, развълнува българската общественост и се оказа безценен принос за световната историография.
На премиерата на най-подробното изследване по темата „Белене” се събраха над 500 души, сред които мнозина бивши лагерници, които поискаха да поздравят автора за смелостта му. Месец и половина по-късно Борислав Скочев гостува в Пловдив, за да представи мащабния си труд.

В „Концлагерът „Белене” 1949-1987” обстойно са проследени периодите на съществуване на лагера, колко хора е имало в него, както и какви са законовите основания за задържане, организацията на концлагерната система, обектите вътре, стопанството, принудителния труд, агентурно-оперативната работа, охраната, режима, храната, облеклото, наказанията, медицинската помощ, опитите за бягства… разстрелите.
Авторът изчерпва всички достъпни средства за достоверна информация – от публикации, спомени, книги, през представения огромен брой документи, до изповедта на оцелели от ада или техните потомци, за да може читателят сам да прецени мястото на Белене в контекста на историческите събития./Bnr/