Откриват обновената Градска галерия с Янко Ненов

Обновената  Градска художествена галерия на Главната ще отвори врати с изложба на пловдивския художник Янко Ненов на 6 март от 18 ч. Майсторът ще покаже пред почитателите си най-новите си творби – цветни релефи, събрани в темата „Сънят на старите вещи и… котките”. 

„При мен така се случва във всеки нов цикъл да предложа и добавя нови изразни средства. Формообразуването бе породено от темата и обектите, които изобразявам, като влагам виц-закачка в творбите, с което забавлявам себе си и публиката и същевременно отправям скрито и нескрито послание към зрителя” казва за изложбата Янко Ненов.

Цикълът „Сънят на старите вещи и… котките” включва над 50 картини, които са изпълнени в нова техника. Работите са натюрморти, а в тях присъстват забравените стари вещи, на които предстои нов живот и които сякаш са готови отново да влязат в употреба. Котките и тяхната забавна игра са персонажи в част от цветните релефи.

„С това провокирам в наблюдаващия събуждането на доброто настроение и желанието за забавление. Естествените цветове и цветните акценти допълнително допринасят за изобразяването на отделните фрагменти като реално въздействащ и близък до деня ни сюжет”, разказва художникът.

Изложбата „Сънят на старите вещи и… котките” ще бъде експонирана на първия етаж в Галерията, където вече са реновирани стените и таваните, осъвременено е осветлението и системите за окачване на картините. Обновяването на втория етаж ще продължи още месец.
www.plovdivtime.bg