Каква дата е 3 март за изселниците в Турция

Над 600 гости прие тази вечер българското консулство в Истанбул на приема си по повод 3 март. Поканени са представители на всички дипломатически мисии в Истанбул, включително на партньорите ни от НАТО и страните от региона. Присъстват и хора от местните власти.

Присъстват още предприемачи, представители на екзархията и цариградските българи.
Има и изселници. За много от преместилите се в южната ни съседка обаче датата, на която е подписан Санстефанският мирен договор, насажда разделение между българи и турци.

„Последната вражда, която можа да ни раздели с тези места беше 1989г. До този момент често се чуваше нещо, че турците са били поробители, но хората не се дразнеха от това. Колкото и да е, тези 500 години не са оставили хората да бъдат врагове”, коментира историкът и екскурзовод Сабахатин Айълдъз.

Официалната турска позиция е, че историята не трябва да ни разделя. „Разбира се, с края на Руско-турската война се постигат нови баланси в региона, много страни успяват да спечелят своята независимост. Нашата цел е и ние винаги се стараем да извличаме поуки от историята, да я четем по най-правилния начин, така че в бъдеще тя да ни е от полза. Нашето желание е българският народ да живее свободно, да живее в мир”, коментира министърът на културата на южната ни съседка д-р Нуман Куртулмуш.

Вратите на желязната църква и ремонтирания метох са отворени за туристи./bTV/