Антикорупционната комисия ще проверява Пеевски за конфликт на интереси

Делян Пеевски дойде на първото заседание на 44-то Народно събрание, но оттогава не е стъпвал в парламента. Същевременно, всичките му отсъствия са извинени, стана ясно от публикация на Mediapool, базирана на данни, получени от парламента по Законна за достъп до обществена информация

Депутатът от ДПС не декрларира медийния и издателския си бизнес, когато внесе законопроект за финансирането на медиите

Новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) ще трябва да се произнесе дали депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски е бил в конфликт на интереси, внасяйки промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

По закон народният представител е длъжен да декларира, когато внася законопроект, прави изказване в парламента или гласуване в пленарно заседание по проблем, във връзка с който има частен интерес, но в конкретния случай това не е направено.
Казусът е бил препратен в КПКОНПИ от правната дирекция на парламента, която беше сезирана с искане за тълкуване от самия Пеевски, след като въпросът бе повигнат публично. От Народното събрание са преценили, че не са компетентни да се произнесат.
Това съобщава изданието Клуб Z, като цитира КПКОНПИ, откъдето са заявили, че случаят не е пристигнал при тях, а когато това се случи, те ще имат два месеца да се произнесат. Оглавяваната от Пламен Георгиев комисия има правомощия да се самосезира по казуса, но очевидно не го е направила. Междувременно в парламента тече процедура по избор на титулярен председател на КПКОНПИ, като един от двамата кандидати е самият Пламен Георгиев.

В началото на февруари Пеевски заедно с колегите си Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесе предложения за промяна в закона, които промотира като целящи осветляване собствеността и финансирането на медиите. Законът всъщност предвижда деклариране на финасирането, получено по донорски програми, което и бездруго е публично – и по отношение на страните, целите, размера, контрола. Същевременно проектът не предвижда декрариране на финансиране, получено по други, далеч по-проблемни начини, като например банкови кредити.

В същото време депутатът от ДПС Делян Пеевски дълги години криеше собствеността си върху придобитите от него издателства и медии с кредити от КТБ, както и върху практическия монопол на мрежата на вестникарско разпространение./Капитал/