8 талантливи режисьори снимат филми за Пловдив

8 утвърдени български режисьори ще снимат филми, вдъхновени и посветени на Пловдив.

Участници в проекта „КиноПловдив” са Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”), Христо Симеонов („Синът”). Седемте ленти ще бъдат обединени в общ пълнометражен омнибус филм.

Освен направата на филмите, през 2018 г. всеки от тях ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика. Изкушените да научат нещо ново и интересно от света на киното, ще могат да участват в майсторските класове в клуб Фарго и Лъки – Дом на киното с вход свободен. Прожекция на филм, създаден от режисьорите, ще съпътства всяка среща с публиката.

Първият майсторски клас ще се проведе на 24 февруари, събота, и е на тема „Работата на режисьора с актьора“ – ще бъде воден от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Ще има и прожекция на последното им кинопроизведение, вдъхновено от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпиляни сред релсите, филма „Слава“. След филма режисьорите ще бъдат на разположение за въпроси и отговори с публиката.

Всеки от режисьорите ще поживее един месец в Пловдив, за да натрупа впечатления и да измисли сценарий. „В нашия филм ще има дете, куче и виолончело. За мен е предизвикателство да творя в Пловдив. Израснал съм тук, първите 6-7 филма съм снимал тук като ученик. Тук се зароди любовта ми към киното”, каза пловдивчанинът Петър Вълчанов, чиито творби, снимани в тандем с Кристина Грозева, пожънаха големи успехи на световните кинофестивали.

„И осемте режисьори имаме сходни вкусове и виждания. Можем да кажем, че сме някаква творческа група”, заяви Любомир Младенов. „КиноПловдив” е част от програмата на Европейската столица на културата и се реализира с подкрепата на фондация „Пловдив 2019”. Премиерата на филма е предвидена за началото на 2019 г.
www.plovdivtime.bg