Борисов се блъсна в холандска стена: нито Шенген, нито еврозона

България получи поредния отказ от Холандия да бъде допусната до Шенгенското пространство и чакалнята на еврозоната, защото още не е готова.

Във вторник вечерта гостуващият холандски премиер Марк Рюте засипа българския си колега с похвали и дори му каза публично, че го харесва като мъж, но заяви, че има още работа да върши, за да отговори на изискванията му.

„Подкрепяме България напълно да се присъедини към Шенген. Искаме да похвалим усилията по прилагането на необходимите политики и промени, за да се реализира това, но работата все още не е свършена докрай“, каза Рюте след разговора си с Борисов в Министерския съвет. Почти същото бе мнението му и за готовността на България да влезе в еврозоната: „Всички критерии са изпълнени за еврозоната, поздравявам правителството за постигнатия напредък и успехи в това отношение. Както каза Жан-Клод Юнкер – има още мъничко какво да се направи, убеден съм, че съвсем скоро България ще постигне и това“.

Борисов заяви, че Холандия е най-големият инвеститор в България, защото е вложила 7.1 млрд. евро (14 млрд. лева). „Холандия е от най-мощните икономики в света, защото са много предпазливи и внимателни. Всяко евро се наблюдава къде отива и затова са такава успешна държава. Ние показваме същата дисциплина в много сфери“, каза той.

А в профила си във „Фейсбук“ написа: „Холандия напълно подкрепя България да се присъдени към Шенген. В това ме увери холандският премиер Марк Рюте. Безспорно външната граница вече не е проблем, всички знаят, че я пазим изключително добре. За един месец в ЕС се счита, че България има успешно председателство на Съвета на ЕС. Надявам се да продължим така, за да изпратим към холандския парламент само позитивни сигнали, че на Изток има дисциплинирана държава, спазваща финансовите правила, с икономически растеж, пазейки добре Шенгенската граница.

Държава, която спазва върховенството на закона, може да е пример за стабилност и да генерира такава и в целия регион.“

В края на изявлението си пред медиите Рюте заяви емоционално по адрес на Борисов: „Мога да кажа, че харесвам този мъж и той харесва мен“./Сега/