Euronews: Пловдив е един от най-красивите градове в Източна Европа

Градът под тепетата съчетава хилядолетни руини със сгради от 19 век и световноизвестен нощен живот

„Пловдив – вторият по големина град на България, след София, е един от най-красивите градове в  Източна Европа”, отбелязва Euronews в статия за културните столици на Европа през 2019 г. Догодина заедно с града под тепетата столица ще бъде и италианския Матера. Инициативата Европейска столица на културата гарантира на посетителите разходки из прекрасни градове, огромен списък от културни прояви и впечатляващи обществени събития.

Пловдив е един от най-старите постоянно обитавани градове. Павираните улици напомнят за неговата богата история – първоначално тракийско селище, впоследствие римски град, след това византийски, преди да попадне в Османската империя, за да стане накрая част от България.

Пловдив е кръстопът на древни култури. Разположен на седем хълма подобно на Рим, древният и средновековен град съчетава хилядолетни руини със сгради от 19 век и световноизвестен нощен живот. Богата история е дала на Пловдив романтичния Стар град, а модерната епоха му донесе кипящ от живот градски център, съобщава Euronews.
www.plovdivtime.bg