Талантливата млада авторка Петя Димитрова представя дебютния си пътепис “ Да обичаш дивото. Монголия“ в Пловдив

„Да обичаш дивото. Монголия“ е дебютният пътепис на Петя В. Димитрова, в който тя разказва за 8000-километровото си пътешествие заедно с още трима българи от Москва през Байкал и Улан Батор до пустинята Гоби. Каним Ви на представяне на книгата – на 23 януари 2018 г. от 18:30 ч. в кафе-книжарница „Сиела“, мол Пловдив.

Авторката ще ни сподели не само какво е да се озовеш сред пустошта на другия край на света, а и как човек се вдъхновява да стигне дотам, да си води дневник и да следи не само какво се случва край него, но и вътре в самия него.

 

Всички големи пътешествия започват с някоя шега, пусната между две бири: „Знаете ли каква статия четох за Монголия… Що не вземем да идем да проверим дали е истина?“. Ха-ха-ха. Пада голям смях, а няколко месеца по-късно се озоваваш в Транссибирската железница напът за Монголия. Докато четеш тази книга, ще се чувстваш сякаш тайничко си се мушнал в раницата на Петя и участваш в пътешествието – пазаруваш малиново сладко от бабушки, клечиш до аварирал автобус в сибирската тайга и измисляш имена на камили в монголската пустош.

Мария Ангелова, автор на „203 предизвикателства за пътешественици“

В степта на мислите и емоциите на „Да обичаш дивото“ е уютно. С вълнението на пътешественика Петя споделя не просто през какви пътища преминават четиримата българи, как е животът в юрта, какви са пейзажите, как е времето, какво е да яздиш камила или да доиш кобила, но и какво се случва със самата нея по време на това пътуване.

Да си поемеш дъх ти позволяват сантименталните мисли, звучащите песни в главата на Петя, отнесеният поглед в нищото, които засилват емоционалността на нейния дневник. Защото: „Изкуството е да се влюбиш в новото, без да забравиш да обичаш старото“.

Емилия Найденова, PodMosta.bg

За очарованието, с което остава човек след подробно-изрисуваните пейзажи на една история, на изток, мисля си се справила чудесно. Когато се зачетеш, не искаш да спираш, но… По-важното и докосващото, са личните изводи и емоционални мигове, в които се опитваш да вникнеш или просто да им се отдадеш. Момента/заключението с нюансите и щастието ми е фаворит, както и идеята с помощта в следствие на мисълта за общото благо! Умно Пете, смело напред в следващите хиляди километри далеч от дома, но пресъздаваща истории, преминаващи от ирисите ти в история написана на ръка!

Лилия Лунджова

Как продължава пътешествието на Петя може да видите тук.

Ако искате да  се запознаете  с нея, заповядайте на 23 януари 2018 г. от 18:30 ч. в кафе-книжарница „Сиела“ в мол Пловдив.

Антон Гърдев
www.filibe.com