Пловдивският университет посреща театъра на професор Фодай

Преподавателят в над 30 елитни академии на четири континента проф. Романо Фодай гостува в Пловдив по покана на ПУ „Паисий Хилендарски“ на 11 януари.

Създателят и артистичен директор на „Театро Сордза“ и лице на Университета на Сасари в Сардиния ще води майсторски клас в учебния театър на ПУ от 12 и 14.30 ч. В 18 часа пък трупата на Фодай ще представи спектакъла „Разкази за изгубени отечества“, който разкаже за съдбата на малкото спасени италиански евреи по време на Втората световна война. Изпратени на „трудово превъзпитание“ на остров Сардиния, те биват приети радушно и живеят като равни сред католици и мюсюлмани. Темата за бежанците, така актуална и днес, е разгърната в стила на „поетичния неореализъм“. Чудото на спасяванетопна тези семейства дава надежда, че днес, пораснали с цели 80 години, ще можем да намерим най-правилния отговор за нарастващата вълна от несретници, търсещи спасение в Европа.

Проф. Фодай ще прожектира своя филм за сардинската маскарадна традиция, подобна на балканските кукерски игри. След своето гостуване в Пловдивския университет трупата на „Театро Сардза“ ще играе и в София. Актьорите ще посетят също така кукерските игри в с. Ярджиловци, Пернишко, тъй като Фодай започва проект за двугодишно изследване на паралелите в маскарадната обредност на България, Сардиния, Македония, Румъния и Албания. От българска страна в проекта участва преподавателят и ръководител на актьорски клас в Пловдивския университет проф. д-р Александър Илиев.

Проф. Романо Фодай е създава „Театро Сардза“ през 1978 г. По професия е актьор и режисьор, увлечен от авангардния театър на ХХ век. Учи азиатски традиционен, класически европейски и експериментален театър при най-добрите майстори на Европа, Азия и Америка.

Със своята трупа е гастролирал на четири континента. Театърът му е лаборатория за изследване на сценичното изкуство от неговите корени до съвременността. Особен акцент в работата на цялата трупа е изследването на ритуалите и мистериите като част от живата култура на човечеството. Проф. Фодай е специалист с европейска известност в областта на структурната антропология и психомоториката на изразителните движения във времето и пространството.

„Театро Сардза“ е организатор и домакин на Международния фестивал „Остров на театрите“, който се провежда от 23 години. По време на форума се провеждат научни конференции, майсторски класове, училищни форми на театър, улични действа и спектакли, хепънинги и съвместни представления на няколко трупи от различни държави.
www.plovdivtime.bg