Световноизвестната Вера Немирова поставя в Пловдив

Именитата оперна режисьорка ще представи под тепетата скандалната опера на Шостакович „Катерина Измайлова”

Един от най-известните оперни български оперни режисьори Вера Немирова поставя под тепетата скандалната творба на Дмитрий Шостакович „Катерина Измайлова”. Премиерата на новия спектакъл на Държавна опера-Пловдив е на 27 януари от 19 часа на сцената на Дома на културата „Борис Христов”.

„Леди Макбет от Мценска околия” – както се казва в началото операта, става повод за разправа на комунистическата власт с великия композитор.Премиерата е през януари 1934 г. в Малък ленинградски оперен театър. След това в периода от 1930-1950 г. творбата на Шостакович е забранена и едва през 1962 г. на сцената е представена автоцензурирана версия с името „Катерина Измайлова”. Изпълнението на оригиналната творба е възобновено през 1978 г. в Лондон.

В България „Катерина Измайлова” е поставена за първи път през 1965 г. от Евгени Немиров, баща на Вера Немирова. Той работи заедно със самия Шостакович върху специален български вариант на творбата.

Пловдивската версия на емблематичната творба ще звучи под диригентството на Диан Чобанов. Пластиката е на Силвия Томова, художник е Димана Латева. Солисти в премиерния спектакъл са Пламен Бейков – гост, Михаил Пулиев, Александър Баранов – гост, Димиър Зашев – гост, Марияна Панова, Мария Цветкова – гост, Георги Султанов – гост, Светлана Иванова, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Борис Кучков, Борислав Филипов, Александър Носиков, Михаела Берова – гост, Цветанка Ангелова, Станимира Манолова, Живко Пейчев, Стефан Толумбаджиев, Райко Пантелеев; Димитър Божанов, Сероп Йозгатлян, Цветан Цветков, Август Методиев. Драматург на проекта под тепетата е Соня Немирова, която е бивша солистка на пловдивската опера.

Режисьорът Вера Немирова е гост-професор в музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин и доцент във Виенския университет. Нейни постановки се играят във Виенската Щатсопера, в оперните театри в Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо и др. Билетите за нейната тетралогия „Пръстенът на Нибелунга“ от Вагнер в операта във Франкфурт са разпродадени години напред.

Любопитно събитие ще предшества премиерата на спектакъла. На 19 януари от 19 ч. Операта ще бъде домакин на „Зад кулисите: „Катерина Измайлова“. Екипът, реализирал проекта, ще се срещне с публиката и ще разкаже детайли около раждането на оперното представление.
www.plovdivtime.bg