Руслан Мъйнов разсмива Пловдив с Островски

Руслан Мъйнов ще разсмее пловдивчани с превъплащението си в образа на Аркадий Щастливцев от спектакъла „Лес” на Островски на 29 януари от 19 ч.

В постановката на режисьора Богдан Петканин освен Руслан Мъйнов ще участва и актрисата Анелия Луцинова, в ролята на Аксиния Даниловна – Аксюша. Атьорите ще партнират с Аглика Бояджиева, Асен Лозанов, Валери Еличов, Георги Стайков, Димитрина Тенева, Златко Ангелов, Никола Парашкевов, Николай Стоименов.

„Лес“?  Директният превод на български би трябвало да бъде „гора“. Само че би бил неверен и непълен. Няма да изразява по никакъв начин обема, корполентността на понятието. По-близо до смисъла му би звучал изразът от българските народни приказки „вдън горите тилилейски“. Само че „лес“ е всеобхватно. Летейки със самолет над Сибир, човек губи реална представа за време и пространство. По-малко от един човек живее на повече от сто квадратни километра! Мрак! Сигурно това е най-адекватния превод на български. Но пак би бил неверен, защото присъства и много светлина в това мрачно царство, която се носи от главните герои на пиесата – аркашките Щастливцев и Нещастливцев. Непреходната светлина на творчеството, която превръща тази двойка в едни от най-пленителните образи на театралната сцена. В борбата със „силата на мрака“ победа удържа моралът и човешкото достойнство, простичкият, но тъй необходим днес хуманизъм, казва режисьорът Богдан Петканин.

Пиесите на класика на руската драматургия  Александър Островски никога не са слизали от театралните сцени. Особено актуално звучат те днес, в епохата на новото  „първоначално натрупване на капитала“.

Билетите са с цени от 10, 12, 14 и 16 лв. и се продават на касата пред общината.
www.plovdivtime.bg