/БТА/ Реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул беше тържествено открита в присъствието на българския премиер и турския президент

На официалната церемония присъстват Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

В официалната българска делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите Боил Банов, Емил Караниколов, Румен Порожанов, посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, депутати. От турска страна са министър-председателят Бинали Йълдъръм, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и кметът на Истанбул Мевлют Уйсал.

На церемонията присъстват представители на българската общност в Истанбул и стотици гости. Събитието протича при засилен медиен интерес и изключени мерки за сигурност.

С пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа се обърна министър-председателят Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм. /БТА/