Самотата има връзка с диабет тип 2

Интересна връзка между
самоизолирането и риска от развитие на диабет тип 2 регистрират изследователи от Медицинския център на Университета на Маастрихт, Холандия.

Ако имате малък кръг от контакти има вероятност заболяването да се развие според тях, макар че все още причините за тази връзка не са изучени.

Докато диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което продължава през целия живот от детска възраст, диабет тип 2 се развива по-късно в годините, като процесът на
инсулинова резистентност се развива бавно.

Известни са някои генетични фактори и навици в стила на живот, които повишават риска от нарушена обмяна на веществата и диабет, но все още причините за болестта се изследват.
При предишно проучване, в което се измерва влияние на стреса и емоциите по отношение развитието на диабета, се констатира и че качеството на социалния живот, който водим, също има отношение към заболяването.

Добър повод да се позамислим как наистина бихме искали да прекараме предстоящите празници, нали?!

В изследването си екипът анализира отговорите на 2861 души, една трета от които са с диабет тип 2 на възраст между 40 и 75 години в изучаване на тази връзка. Взимат се предвид колко широк е кръгът на социални контакти, честотата им и разстоянието на което се намират.

Източник: iStockphoto end puls.bg