Прокопиев: Премиерът не харесва да има независими медии

“На премиера Бойко Борисов не му харесва да има независими медии“, коментира в сряда бизнесменът и съиздател на “Икономедия“ Иво Прокопиев пред бТВ.

С уточнението, че премиерът е назначил лично шефа на Комисията за конфискация (КОНПИ) Пламен Георгиев, той обясни, че запорите на имуществото му са “груба политическа поръчка“.

“Г-н (Пламен) Георгиев вчера (вторни) си каза съвсем ясно. Той каза: „Моят работодател е премиерът Бойко Борисов“. Така че той, като един съвестен служител, най-вероятно изпълнява инструкциите на своя работодател. И сега е ред на неговия работодател г-н Борисов да каже на обществото той подкрепя ли репресията на КОНПИ срещу “Капитал“ и „Дневник“ или не я подкрепя“, каза Прокопиев.

Бизнесменът разказа, че се е срещнал с Борисов, когато е разбрал за предстоящата проверка на КОНПИ срещу него, но не за да се опита да я спре, а за да го информира за законовите нарушения, които се готвят.

Премиерът отговорил, че и на него не му харесва (случващото се), но нищо не може да направи.
“Не непременно Бойко Борисов казва истината във всяка ситуация. Проблемът е, че институциите на държавата са приватизирани, суверенът е подменен, те не служат на интересите на гражданите, а на интересите на няколко души… На г-н Борисов според мен определено не му харесва да има независими медии“, каза Иво Прокопиев.
Той определи действията на КОНПИ като “много брутален натиск“, който показва „желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база“.
“Чухме поне 10 груби лъжи (от КОНПИ)“, смята Прокопиев. Той допълни, че комисията се “поставя над закона и обективните факти“.
Аргументите по запора на имуществото “по същество повтаря обвинителният акт по сделката за „Каолин“ от 2002 г. на тогавашната прокуратура на г-н (Никола) Филчев“, допълни бизнесменът. В същото време комисията игнорират всичко, което се е случило с този обвинителен акт по-нататък в годините – на „три съдебни инстанции съдът е казал, че тези твърдения не са верни“.
Прокопиев уточни, че той чрез фирмата му “Алфа финанс“ е бил мажоритарен собственик на “Каолин“, но фирмата не е участвала в приватизацията.

“Със съгласието на държавата и на Агенцията за приватизация (фирмата) е инвестирала капитал и е получила мажоритарния дял чрез увеличение на капитала, т.е. дори фактът, че съм участвал в приватизацията на “Каолин“ е груба лъжа“, казва той.
За отказа на “Сибелко“ да купи дружеството за 20 млн. долара, което впоследствие е продадено за 7 млн. лв. бизнесменът каза, че са се отказали да инвестират, защото не харесват структурата на суровината, каза Прокопиев.

Той напомни, че КОНПИ няма право да разследва не само приватизационни, а и никакви други сделки. Друг проблем е, че комисията не може да изследва източници на доходи над 10 години назад, а тя се връщат почти 20 години назад.

“Тук няма ноанси – или си в срока на абсолютната давност, или не си. Правото има някакви принципи, на които е устроено. Не можеш просто така да кажеш: “Ние се връщаме към Великата октомврийска революция, защото нещо не ни харесва как е станало“, каза Прокопиев.
Пламен Георгиев: Нацелихме го, където най-много го боли
В същото време пред БНТ председателят на КОНПИ Пламен Георгиев обясни, че твърденията на Прокопиев са “общи фрази и епитети“. “Чух няколко лъжи от очевидно притеснено лице, което означава, че сме нацелили мястото, където най-много го боли – приватизацията на „Каолин“, каза той.

„Всяка една проверка при нас започва, когато се установят факти. В началото на годината срещу Иво Прокопиев беше повдигнато обвинение и законът в тази ситуация ни задължава на тази проверка. За нас няма значение какво е повдигнатото обвинение. То е поводът за извършване на проверка. Смисълът е ние да проверим източникът на имуществото. Ако не е законен в 10-годишния период, ние предлагаме конфискация“, поясни Георгиев.
Той пак напомни, че преди пет години Прокопиев е продал „Каолин“ за 150 млн. лв.и комисията е проверила дали парите са придобити по законен начин. Накрая комисията е излязла с позицията, че доходът е незаконен, макар сделката по продажбата на “Каолин“ да е напълно законна.

“Дни след старта на проверката ни, която продължи 7-8 месеца, 4 дружества в Кипър на проверяваното лице бяха закрити. Това събуди подозрение у нас, че г-н Прокопиев е наясно с това, че ние извършваме проверка. Без да сме го канили, той предостави документи за доходите си плюс доста конкретни обстоятелства във връзка с имота, който ние запорирахме. Очевидно има теч на класифицирана информация. Прокопиев сам признал, че през цялото време е бил в течение какво се е случвало. Информирали сме ДАНС да се провери откъде изтича тази класифицирана информация“, каза Пламен Георгиев.
Той поясни, че такъв теч на информация досега не е имало.

“Питам се каква е причината един човек да върши неща, които граничат с много сериозни наказуеми деяния. Очевидно у нас има хора, които смятат, че живеят над закона. Няма как един човек да излезе и да каже, че е търсил съдействие от държавни институции, за да се прекрати проверката срещу него. Това е много страшно за една правова държава“, каза още Георгиев.

Прокопиев няма как да не знае, че КОНПИ проверява имуществото му, защото тя е длъжна да направи това по закон. Причината е повдигнатото обвинение срещу бизнесмена за продажбата на държавните дялове в ЕВН./mediapool.bg/