Тръмп разтърси Близкия изток с признаването на Ерусалим за столица на Израел

Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство ескалира напрежението в Близкия Изток и бе осъдено дори от съюзниците на САЩ.

Очаквано мюсюлманският свят реагира остро и предупреди, че промяната в американската политика може да доведе до опасни последици за региона и света. Срещу политиката на Тръмп се обявиха и ключови американски съюзници в региона като Саудитска Арабия, Катар и Ирак.
Този ход на американския президент предизвика „сериозно безпокойство“ в Европа, изразено лично от дипломат номер 1 в ЕС Федерика Могерини, според която перспективите за мир в региона са поставени под риск.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да заседава извънредно в петък, за да обсъди възможности за успокояване на ситуацията.
Статутът на Ерусалим, който е дом на свети места за мюсюлманските, евреите и християните, е една от най-големите пречки за постигане на мирно споразумение между Израел и палестинците.

Международната общност не признава израелския суверенитет над целия град и е обединена около позицията, че неговият статут трябва да бъде решен в преговори между Израел и палестинците. Никоя друга страна няма посолство в Ерусалим.
С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и отваря вратата за възможно насилие в региона.

Израел: Историческо решение
Израел приветства решението и изпрати подкрепления на армията си на Западния бряг.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че „много страни“ ще последват примера на САЩ и ще признаят Ерусалим за столица на Израел и че вече са налице контакти в тази насока, съобщи Ройтерс.

„Президентът Тръмп влезе завинаги в историята на нашата столица. Неговото име ще се обявява гордо редом с други имена, свързани със славната история на нашия град“, каза Нетаняху./mediapool.bg