Телефонната зависимост – наркоманията на ХХI век

През последните години експертите са установили появата на две нови форми на зависимост

Изследвания установиха, че прекаленото увлечение по съвременните устройства променя химичния баланс в мозъка и неговата дейност, превръщайки се в зависимост подобна на наркоманията.

До този извод стигнаха учени от Корейския университет в Сеул. Резултатите от проучването си те представиха на ежегодната среща на Международното общество по радиология, която се проведе в Северна Америка.

През последните години експертите са установили появата на две нови форми на зависимост – към мобилните телефони и към интернет. Получените данни показват, че при някои любители на съвременните устройства се наблюдават особени промени в поведението, характерни за наркоманите. Учените сравнили поведението на алкохолиците и наркоманите, които не са способни самостоятелно да се справят с пагубната зависимост, с това на хората, не откъсващи поглед от мобилните телефони и таблети. Оказва се, че между тях съществуват прилики като импулсивно поведение и чувство за тревожност.

В Сеул обаче вече се провеждат курсове по рехабилитация на пристрастените към съвременните устройства в един от центровете за наркомани. Резултатите са много обещаващи, което доказва, че от натрапчивата привързаност към телефоните и интернет хората може да се избавят без сериозни последици за психиката или организма им.
www.jivotatdnes.bg