Пловдивски школа на финала за иновации във Виена

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов стана част от първите по рода си награди за иновации в политиката във Виена с проект за дигитализация на училищата в Пловдив.

Първата церемония по връчване на международните награди за иновативна европейска политика се проведе във Виена снощи. На събитието бяха отличени общо 9 политически проекта от 4 държави за постижения и иновативен подход при водените от тях политики в различни области на обществения живот.

Над 600 проекта от цяла Европа участваха в церемонията, като само 80 бяха класирани на финала. Церемонията се проведе в балната зала на Община Виена в присъствието на кмета на града и над 600 гости от цяла Европа.

Пловдив бе представен от заместник-кмета“Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов.

„Дигитализация на учебния процес“ в Пловдив стартира през 2016 г. и цели да въведе облачни технологии във всички училища чрез платформите G-suite for Education нa Google и Microsoft Office 365. Подобен проект за пръв път се реализира в България като публична политика за реформи в образованието.

Инициативата обхваща 13 училища в Пловдив в момента, като по програмата вече са обучени над 250 учители. Целта е до 2019 г. мащабният образователен проект да обхване всичките 54 общински училища в града.

Платформите са безплатни и целят трайна дигитализация на всички учебни процеси, свързани с обучението и управлението на информационния поток между директори, учители, ученици, родители и административен персонал. Всички необходими материали и учебници ще са достъпни от всяко място и по всяко време. След време тези технологии до голяма степен ще заместят хартиените носители в училищата. Община Пловдив организира и финансира обучението на училищните екипи за използване на платформите. Обученията се провеждат от неправителствената организация Център за творческо обучение, която е сертифициран партньор на Google за облачни техологии в образованието. През 2017 г. екипът на организацията откри център за трансфер на технологии в Пловдив, за да подпомогне работата по дигитализация на училищата.

„Участието на български проекти в толкова престижна класация е висока оценка за екипа на Община Пловдив, който постигна наистина много през последните години. Въвеждането на облачните технологии е важен проект за нас.

Ефективното използване на подобни решения ще даде нужната подкрепа на публичното образование да се реформира и да бъде адекватно на съвременните нужи на децата.

Ние в Пловдив работим по пакет от иновации в публичното образование и се стремим да подпомагаме системата по всякакъв начин“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

През последните години община Пловдив анонсира програми за Монтесори педагогика в детските градини, развитието на иновативни училища, подпомагане на дуалното образование, адаптиани програми за ИТ индустрията с пловдивския университет и др.

Наградите са инициатива на базирания във Виена „Институт за иновации в политиката“ и имат амбицията да станат най-престижното ежегодно отличие за иновативна политика на европейския континент. 1022 еворпейски граждани, избрани на случаен принцип, имаха провилегията да журират и да отличат тазгодишните иновативни политици на Европа в общо девет категории: Качество на живот, Свобода, Просперитет, Работни места, Екология, Просперитет, Демократичност, Човешки права и Общност./Пловдив онлайн/