Летище Пловдив става киносалон за Европредседателството

Бачковският манастир, Асеновата крепост и Малката базилика стават арена на Международния фестивал на поезията „Орфей”

Летище Пловдив да се превърне в киносалон за културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда проект на Менклипс ЕООД. Той е сред одобрените за финансиране от конкурса на Национален фонд „Култура”. За реализацията на проекта „ФилмБокс БГ” са отпуснати 30 000 лв., въпреки че кандидатстващата организация е поискала близо 100 000 лв.

Журито е оценило като добра идеята да бъдат представени около 40 късометражни филми в специално отворени за проекта киносалони на четири летища, но е посъветвало организаторите да редуцират разходите си.

Фондация „Пловдив ЛИК“ е подкрепен с 30 хиляди лева от исканите близо 70 000 за провеждането на Международен фестивал на поезията „Орфей” –Пловдив 2018. От концепцията става ясно, че освен събития в Малката базилика в Пловдив и в хотел „Империал”, ще има такива в Старосел, Хисаря, на Асеновата крепост и в Бачковския манастир.

Комисията от експерти е определила проекта като интересен и креативен, са широк европейски обхват, който създава възможност за културен обмен и е насочен към популяризиране на българската поезия и културно наследство. Чрез дейностите по проекта може да се създаде косвена възможност за подсилване на туристическия потенциал на страната. Кандидатстващата организация е регистрирана преди една година и досега е реализирала само три проекта – литературен сайт, списание и македонски роман, но зад нея стоят хора с опит. Предвидени са две печатни издания, които обаче е добре да бъдат разпространени безплатно и извън Пловдив. Препоръчва се бюджета да бъде редуциран наполовина. Проектът е одобрен за финансиране.

Проектът е част от подготовката на Пловдив за Европейска културна столица – 2019 г. Негови приоритети са: осъществяването на културен обмен, популяризирането на българската култура чрез поезия и културно наследство, активното приобщаване на младежка публика. Фестивалът ще събере в поезията пловдивски автори с творци от Франция, Италия, Испания, Германия, Дания, Полша, Украйна, Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Предвидени са медийна разгласа, чуждестранно партньорство, многоезичен сайт и книжни издания, които да спомогнат за популяризацията и устойчивостта на резултатите от проекта.

С успешен проект, впечатлил журито, може да се похвали екипът на ансамбъл „Тракия”. Те са получили почти пълната искана сума за 80-минутен спектакъл „Земята на Орфей”, който освен в Пловдив ще бъде представен и в Белоградчик.

Журито определило концепцията като иновативна – да бъде създаден фолклорен спектакъл върху мита за Орфей и Евридика с цел да бъде представена българската обредност и културно наследство. Отговаря на целите на Програмата и е със споделена визия за „Пловдив – европейска столица на културата“. Може да представи традициите и културата на страната по атрактивен и въздействащ начин, както и да утвърди положителния й образ в европейски контекст. Проектът е с висока добавена стойност и резултатите от него могат да се мултиплицират – спектакълът да бъде представен в бъдеще и на други сцени в България и Европа. Приложен е детайлен списък с имената на 60 участници и ролята им в проекта. Бюджетът е ясен и детайлен. Проектът е одобрен за финансиране.

Ес Ти Би Комюникейшънс ще запечата върху пресни глинени тухли с лични послания на пловдивчани и хора на цяла България. „Стената на Надеждата” ще бъде издигната и в нея ще бъдат вградени тухлите.

50 000 лв. получава концерт спектакълът на фондация „Ценности” – „Сънят на Пилат“ . Планирането на събитието, в чиято основа е музиката на композитора Стефан Димитров по мотиви от „Майстора и Маргарита” на Михил Булгаков, ще се случи в София и Пловдив. Журито е харесало смелата идея, но е препоръчало редуциране на бюджета. Концерт-спектакълът под диригентството на Любка Биаджони и участието на оркестър София Симфоникс ще бъде световната премиера на творбата и ще бъде поставен с художествено осветление и 3D мапинг визуални ефекти. Като бъдещ етап се предвижда реализация на балетна постановка, а развитието на проекта ще бъде подпомогнато от професионален видео запис на концерта.

Одобрен с финансиране от близо 60 хиляди лева е проектът на Сдружение „Кауза Култура“ „JAZZFACTORY.BG – Европа среща джаз музиката на България”, в рамките на който ще има концерт и в Регионалния исторически музей под тепетата.

Одобрен е и проектът на Мануела Манукова „Джобни чародейства”, който предвижда деца от училища в цяла България – включително и в Пловдив, , които са част от мрежата на „Заедно в час” да дописват заедно чрез съучастие в спектакли класически приказки.

А.Р.М.И с „Потапяне в културата в 360о” е одобрена за финансиране с близо 60 хиляди лева. Със средствата на новите технологии посетителите и в Пловдив ще могат да си направят виртуално посещение в пещерата Магурата, праисторическия солодобивен и градски център в Провадия, Варрненския халколитен некропол и Боянската църква.

Ха Ха Ха ИмПро театърът ще разсмива пловдивчани на сценатана Кукления театър с ъс спектакъла си „ЕвроПроектЪт” , а одобрената сума е 10 000 лв.

Сред резервите е проектът на „Арт Фест” – „Европейско дессетилетие на българското кино”, който има амбициозната задача по време на Председателството да направи панорама на най-доброто от съвременното българско кино в контекста на европопейските тенденции. В програмата си те са предвидили прожекции в София, Пловдив, Варна и Габрово.

Сред отхвърлените проекти е изложбата „Преоткритият свят на стара Европа” на Археологическия музей в Пловдив. Той е отпаднал по технически причини, тъй като липсват автобиографии на основните участници в проекта. Идеята на археолозите е била да покажат на публиката малко известни находки от фонда, свързани със селищните могили Яса тепе, Долнослав, Небет тепе и други. Представените артефакти са датирали от периода VI-I век преди Христа. Предвиждало се е и изготвянето на каталог.

За финансиране е кандидатствала и Държавна опера-Пловдив със съвместната си продукция с Театро Реджо Ди Парма „Силата на съдбата”. Нина Найденова и екипът й са предложили оперния спектакъл, който бе част от програмата на тазгодишната Opera Open, като събитие, с което да бъде закрито Българското председателство на Съвета на ЕС в края на юни. Поисканата сума е близо 100 000 лв., но журито го е отхвърлило.

Аргументът е, че е предвиден хонорар за ръководителя на проекта, който е и директор на кандидатстващата организация, а това е в противоречие с правилата на програмата. Журито допълва в оценката си, че проектът вече е готов и адаптиран за Античния театър, както и за сцена във Велико Търново.

Без финансиране остава и проектът „Гарите на Пловдив” на „Ромфея – Ватев, Шишманов с-ие СД”. Със заявените 160 артисти – музиканти, актьори, художници, поети и други на 5 пловдивски гари и над 40 изяви, проектът звучи колкото амбициозно, толкова и нереалистично. Изисква се огромна и перфектна организация за подобна полифонична структура, за която липсват индикации, че е възможна. Актът за създаване на организацията е копие, което не е заверено с „Вярно с оригинала“ според изискванията на програмата. Проектът не е одобрен за финансиране, аргументира се журито.

„Културфронт” е кандидатствал с проекта „1*2*12 – ad libitum”, насочен към творчеството на изключителния композитор Иван Спасов. Подкрепата е отказана заради необосновано високия бюджет от над 50 хиляди лева и липсата на иновативност.

Фондация „Докосни щастието” с проекта „Традициите – Минало, настояще и бъдеще (Душата на Родопа)“, който щеше да се случи с в Пловдив и София, също не е сред одобрените. Той е кандадатствал за близо 100 хиляди лева.

Фондация „Тракарт” също е сред организациите, чиито проекти не са одобрени. Жорж Трак и екипът му са кандидатствали с „Преди да тръгне времето”, насочен към представянетон адревните скалноизсечени мегалити, уникалните тракийски съкровища и най-старите български манастири, които е трябвало да бъдат представени в НДК, а като финал на проекта и да бъде издадена книга.

Отказани са средства и на организацията „Следваща страница”, която е предвидила в проекта си „Преводът – езикът на Европа” събитие и в Пловдив.

Фондация „Едно” е с отказано финансиране за Фестивал на съвременния цирк в Пловдив гр. Пловдив, България. Основни локации, които се планират да бъдат използвани в гр. Пловдив са: Дом на културата, Драматичен театър иоткрити пространства в градска среда. След финализиране техническите изисквания на всяко представление ще се уточнят в детайли датите и локациите по технически причини. По технически причини не е одобрен за финансиране и проект на Регионалната занаятчийска камара.

Сред отрязаните проекти е и такъв на фондация „Пловдив 2019” за наградите STARTS – Платформата на Европейската комисия за иновации в изкуството, науката и технологиите. Поисканата сума е близо 45 хиляди лева.

Пловдив ще бъде домакин за България на наградите STARTS. Фокусът на STARTS е свързан с критерия за дигитално измерение на програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, което дава възможност на Пловдив да се нареди до градове като Линц и Брюксел, които вече са били домакини на наградите. Събитията в Пловдив ще включват двудневен семинар на високо ниво с дигитална изложба в голям мащаб с наградените творби, са аргументите на журито, пише в проекта на фондация „Пловдив 2019”.

Провеждането на наградите Стартс в Пловдив определено ще добави стойност към дигиталното измерение на програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019”, но организирането на семинар и изложба към тях би трябвало да бъде част от общия бюджет на събитието. Дори да приемем, че се търси допълнително финансиране, то аргументацията не е убедителна, а бюджетът е нереалистичен.Проектът е непредложен за финансово подпомагане поради надвишаване на общия размер на средствата, е оценката на журито.

Общата сума, с която ще бъдат подкрепени проектите, е 1 650 000 лв. Тепърва ще става ясно кои от предложените събития ще реорганизират бюджетите си и ще бъдат реализирани. Общо са кандидатствали 485 организации от цяла България.
www.plovdivtime.bg