Изложбата „Български архитектурен модернизъм“ гостува в Тютюневите складове

Пловдив е сред градовете с най-много сгради от периода на модернизма

Изложбата „Българският архитектурен модернизъм от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“ ще представи близо 30 най-представителни сгради от периода. Сред тях има апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура и други обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от периода. Тя е продукт на няколкогодишни изследвания на историята на сградите, за които са проучени литература, архиви, преса от периода и други материали, както и са проведени теренни проучвания със срещи с наследници на първите собствениците на сградите. Целта на изложбата е да запознае широката публика с богатото и разнообразно архитектурно наследство, което България все още пази. Желанието на авторите е да покажат, че голяма част от нашите градове са застроени от български архитекти в периода между двете световни войни, при това творили на изключително високо ниво.

Пловдив е един от градовете, които са най-богати на интересни сгради от периода на модернизма, споделят авторите. В изложбата са представени няколко частни фамилни къщи – като тези на ул. „Артилерийска“ от архитект Стефан Тодоров или Каишевата къща на Сахат тепе, проектирана от Светослав Грозев. За разлика от София, която е богата на кооперативни многоетажни сгради, в Пловдив има голямо количество частни фамилни домове от периода, които са изключително интересни. Освен тях впечатляват и обществените сгради. Една от най-интересните, включени в изложбата е Промишленото училище, днес гимназия по дървообработване „Христо Ботев“. В изложбата са включени сгради от цялата страна и всеки ще може да направи сравнение с архитектурата в останалите части на България. По време на презентациите след откриването ще бъдат дадени и интересни примери, които не са попаднали в изложбата.

Изложбата е и своеобразно представяне извън интернет на фейсбук групата „Български архитектурен модернизъм“ (www.facebook.com/BGarch203040), която от няколко години съществува с цел да популяризира архитектурното наследство от Модернизма. Основни автори са Васил Макаринов (създател на страницата, историк на изкуството, музеен работник в „Национален политехнически музей“) и Теодор Караколев (журналист, изследовател, история на изкуството, студент в „Нов български университет“). Дизайнът е дело на художничката Дея Вълчева, а аксонометриите са изработени от архитект Любомир Пейчев. С научна редакция се включват изтъкнатите историци на архитектурата и изкуството д-р арх. Любинка Стоилова и доц. д-р Ружа Маринска, консултации по превода на английски прави известната преводачка и любител на архитектурата Мариана Мелнишка.

Откриването на изложбата в Пловдив ще бъде на 15 декември от 18:00 часа в спортен център „Тотал спорт“ в квартала на Тютюневите складове на ул. „Екзарх Йосиф“ 13. След откриването авторите ще разкажат за проучванията си и целите на работата на групата „Български архитектурен модернизъм“.

На следващия ден в 10:30 ще бъде проведена и архитектурна обиколка сред някои от интересните пловдивски сгради, построени в този период и стилистиката на модеринизма.

Изложбата е пътуваща и вече посети редица градове в страната. Тя премина през Варна, Бургас, Казанлък, София и Стара Загора. По време на изложбите във всеки град се провеждат лекции и дебати, свързани с историята и опазването на културното наследство, както и специализирани обиколки сред най-представителните сгради в стилистиката на модернизма в съответните градове. Изложбата се финансира от Централния фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.
www.podtepeto.com