Лекарства за над 200 млн лева се продават нелегално извън България

Една престъпна група препродава лекарства за 90 млн. лева в чужбина, а общо в сивия сектор у нас изтичат медикаменти за 200 млн. лева годишно.

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред бТВ във вторник.

Той разясни, че има легален бизнес за препродаване на лекарства в ЕС – когато в една страна има излишък, е позволено търговец да изкупи лекарства и да ги продаде там, където има недостиг.

Но в случая не става въпрос за такава практика.nПостоянно получаваме сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, каза Пенков.
Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече.

Зам.-министърът посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.
“Например: Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е “интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася.

Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ми препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася. При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях”, каза заместник-министърът.

Той коментира и кратко последните решения в бюджета, които доведоха до мораториум на новите лекарства. Изтъкна, че в България всеки в здравната система „ревнува друга част“.

„Болничната помощ сега на среща казаха – престанете да плащате пари за лекарства. Другите казват – трябва да правим профилактика, превенция, спрете да финансирате болничната помощ. Трябва да балансираме нещата.“

И изтъкна, че във Франция тази година ще се увеличат харчовете за лекарства от 0% до 3%, а в България от 5% до 8%. 80 млн. лева допълнително ще бъдат харчени, подчерта зам.-министърът./mediapool.bg