Предприемаческата среда се подобрява, но България още е на дъното в Европа

България е третата страна в света и втората в Европа по подобрение на индикаторите си за предприемачество през последната година. Макар като цяло да остава в средата на класацията, показателите й значително се повишават, с което се изкачва с 13 позиции в Глобалния предприемачески индекс на GEDI (Глобалния институт за развитие на предприемачеството) и заема 69-а позиция от общо 137 държави. В Европа обаче е по-близо до дъното. Най-голям прогрес страната прави по индикаторите за иновации и умения за стартиране на бизнес.

Покачването в глобалната класация е донякъде очаквано, след като публикуваното наскоро второ национално проучване на GEM показа, че делът на българите, които се заемат с предприемачество, е нараснал от 3.5 на 4.8%. Индикаторите на GEM формират над половината от глобалния индекс, а останалите показатели са от проучвания на различни международни организации.

САЩ остават начело на световната класация за четвърта поредна година. В рамките на Европа най-добре се представя Швейцария, която се нарежда на второ място в глобалния индекс.

Къде е България

Глобалният предприемачески индекс измерва както качеството на предприемачеството, така и доколко добре е развита предприемаческата екосистема в дадена страна, като се базира на 14 компонента (стълба). В ранкинга за 2018 г. България подобрява общата си оценка с 5.1 точки, достигайки 27.8 точки (22.7 в миналогодишния индекс). За сравнение, лидерът САЩ има 83.6 точки. Това нарежда страната на 69-а позиция (82-ро място за 2017 г.) и я поставя в компанията на Индия и Панама (виж таблицата). В рамките на Европа България заема 32-ро място от 38 държави, участващи в индекса.

В сравнение с миналата година страната значително подобрява показателите си за продуктови и процесни иновации, които отразяват способността й да разработва нови продукти и да интегрира нови технологии в бизнеса. Процесните иновации са и най-силната страна на България според индекса за 2018 г. В същото време страната все още се справя зле по отношение на възможностите за стартиране на бизнес – както като способност на хората да ги идентифицират, така и като институционална среда, която да позволява те да се случат, въпреки че този показател леко се повишава.

Това е втората годишна класация, в която България е включена с данни от национално изследване. През 2016 г. тя беше на 46-а позиция, но мястото беше определена въз основа на усреднени GEM данни за Румъния и Черна гора, както предвижда методологията на индекса, а не на реално измерени показатели.

Световните лидери

На челни позиции в глобалния индекс остават англосаксонските, северните и западноевропейските държави. Десетте водещи държави в света по предприемачество затвърждават модела, който се наблюдаваше и миналата година, а именно, че страните с по-високи доходи имат по-добре развита предприемаческа система.

Най-голямата изненада в тазгодишната класация е, че Обединеното кралство се изкачва от 8-а на 4-а позиция, а Швеция слиза от 4-а на 9-а позиция. Тъй като резултатите на водещите държави са много близки, малките вариации в точките от година на година могат да доведат до сравнително голяма промяна в позицията в топ 10, пише в изследването. Макар и с вътрешни размествания, като цяло лидерите в класацията остават почти без промяна. Единственото изключение е изкачването на Франция от 13-а на 10-а позиция и отпадането на Холандия от водещата десетка (11-о място за 2018 г.).

Какво се променя

Индексите на отделните страни в световната класация се повишават средно с 3% спрямо миналата година. По региони най-висок резултат отчита Азиатско-тихоокеанският регион. Европа поддържа стабилни високи резултати по отношение на въвеждането на технологии и навлизането на външни пазари (интернационализация) и значително подобрява показателя си за умения за стартиране на бизнес. Северна Америка, която има два представителя в глобалния топ 3 (Канада е на трета позиция), се представя най-силно по показателите за възприятие за възможност и поемане на риск.

Като цяло в света показателите за продуктови иновации се повишават с 22% спрямо миналата година, а тези за умения за стартиране на бизнес – с 11%. Това според авторите на изследването показва, че световното население става по-образовано и открива повече възможности за създаване на нови продукти. Леко понижаване (под 2%) се наблюдава в индикаторите за културна подкрепа (т.е. как се гледа на предприемачеството в дадена държава), човешки капитал, конкурентоспособност, интернационализация и рисков капитал. Заключението на авторите е, че някои аспекти на предприемачеството са станали по-трудни през последната година, но предприемачите чудесно се справят с това предизвикателство, като придобиват нови знания и подобряват капацитета си за иновации.

Европа

Седем от десетте държави с най-висок индекс в глобалната класация са европейски, но от големите страни в топ 10 попадат само Обединеното кралство и Франция. Германия е 15-а, а Испания и Италия са съответно на 34-о и 42-о място. Начело на регионалната класация стоят северните държави, докато източноевропейските са на дъното. Обединеното кралство, България, Италия, Полша и Ирландия са подобрили резултатите си с поне 3.5% спрямо миналата година, което ги поставя в топ 10 на страните с най-голям ръст в класацията в света.

Като цяло Европа повишава индекса си с 3.4% за 2018 г. Европейските държави отчитат високи резултати по отношение на уменията за стартиране на бизнес, което се дължи на широкия достъп до висше образование. Най-голямата слабост на региона е предприемаческата мрежа, въпреки че резултатът му е над средния за света. Резултатите на Европа са добре балансирани по всички показатели на индекса, което означава, че един по-широк микс от политики би имал по-голям ефект върху цялостното представяне, отколкото фокусирането върху една област, посочват авторите на изследването./Kapital