90 филма идват в Пловдив на „Златен ритон`2017”

Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” ще покаже 90 заглавия от 16 до 22 декември в Гранд хотел „Пловдив” (бившия Новотел).

23-ото издание на форума ще представи филми, произведени в последните две години.

63 от тях ще участват в двете конкурсни програми за документално и анимационно кино.  Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на утвърдени автори. 37 са документалните филми в конкурса. Някои от тях вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като “Пощальонът” на Тонислав Христов, “От Кремона до Кремона” на Мария Аверина. Други като дебюта “Пустиняци” на Цветан Драгнев ще се срещнат за първи път с публиката.

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

57 от 90 филма са получили финансова подкрепа от Национален филмов център.

По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди “Златен ритон” за най-добър документален и анимационен филм, специална награда на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

За втори път през 2017 година визията на фестивала, организиран от Националния филмов център, е поверена на Милена Вълнарова. След великолепната “Златна роза” във Варна, художничката разработва една класическа графична композиция за рекламните материали на форума. Металният златен фон комфортно приютява нервния щрих, оформящ силуета на ритон. Монохромната гама ни напомня за спецификата на документалния филм, а живата рисунка препраща към годините на ръчно рисуваната анимация.

Откриването на фестивала „Златен ритон” е на 16 декември от 18 ч. Прожекциите започват ден по-късно от 11 ч.
www.plovdivtime.bg