Джуджета спасяват Снежанка в Пловдивската опера

Класическата приказка от Братя Грим за „Снежанка и седемте джуджета” оживява на сцената на Държавна опера-Пловдив на 1 декември от 18 часа в Дома на културата „Борис Христов”.

В мюзикъла на Атанас Косев говорещото огледало е пеещо, горските животни и цветя танцуват и финалът, точно като в приказките е щастлив. За да сътвори вълшебния свят на Братя Грим, режисьорът Георги Динев е заложил на 3D мапинга на Полина Герасимова, която „облече” Античния театър в уникална визия по време на фестивала Opera Open през лятото. Художник на декора и костюмите е Гергана Мантърлиева, сценограф – възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Танците на приказните герои се поставят от хореографа Йордан Кръстев.

Вълшебната история в мюзикъла се разказва от солистите, хора и оркестъра на операта с диригент Константин Добройков. Специално за премиерата ролята на Царицата ще гостува пловдивчанката Марияна Арсенова – звезда на Музикалния театър. Спекаткълът, който е подходящ за деца от 4 до 12 години, е една от малкото коледни изненади за най-малките с живо изпълнение на оркестър.

“ За децата трябва да има специален репертоар, който да отговаря на тяхната душевност, на потребността им от красивия свят на приказното, на доброто и любовта. Като гледат такива спектакли, те се изграждат като хора, а и като бъдещи зрители на сериозни творби като оперните. Възпитава се като цяло отношението им към изкуството”, споделя композиторът Атанас Косев.

През декември „Снежанка и седемте джуджета” ще се изграе и в почивните празнични дни – 23 и 30 декември от 11 часа. Билети се продават на касата на Операта и в Билетен център пред Общината.
www.plovdivtime.bg