Честваме Въведение Богородично

Християните честват един от 4-те Богородични празници през годината – Въведение Богородично. Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Свети Йоаким и Света Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Така родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди.

Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет.

Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.

С празничен концерт жителите на
Асеновград отбелязват Деня на християнското семейство и младеж.

На сцената на читалище „Родолюбие“ тази вечер ще се изявят малките певци от вокална група „Калина Малина“, фолклорно сдружение „Детска песен – Надежда Хвойнева“ и гайдарският състав „Големите гайди“ с ръководител Стефан Янев.

В празника ще участиват още групата по вероучение при ОУ „Петко Каравелов“, балет „Терпсихора“, както и фолклорна формация „Карлък“. За Деня на християнското семейство и по повод 70-годишния си юбилей в градската библиотека „Паисий Хилендарски“ художникът Ангел Тулев откри изложба пастел и графика заедно с Диляна Николова и Благовеста Атанасова./bnr