Откриха нов общински паркинг в район „Тракия“

Нов паркинг за 63 автомобила на площ от 1250 кв. метра до блок 16 в „Тракия“ беше открит днес. Инвестицията е на стойност 70 000 лева, като са предвидени и места за хора с увреждания.

„За два месеца успяхме да го изградим. Предстои да поставим осветление с LED лампи“, посочи районният кмет Костадин Димитров. По думите му проблемът с паркоместата в града е добре решен в „Тракия“, като администрацията продължава да създава условия на живеещите да имат избор за домуване на автомобилите.

Ако желаят, ще бъде предоставена възможност, гражданите да запазват места на най-новия паркинг чрез месечен наем, съгласно наредбата на Община Пловдив. До момента има подадени над 600 заявления, удовлетворени са 50 молби, тъй като предстои доставка на скоби.

Кметът Иван Тотев коментира, че паркоместата под наем няма задължителен характер, а са един вид необходимост.

„Преди няколко месеца това пространство беше празно място, но едната му страна е един от най-големите блокове в „Тракия“ – №16 и от другата – новият блок „Оазис“, заяви кметът.

Костадин Димитров изрази надежда, че в началото на следващата година ще бъде готов ПУП за многоетажен паркинг на площ от 4700 кв. м. и ще започне проектирането на 7-етажен паркинг.

Общо за тази година са изградени над 150 нови паркоместа в район „Тракия“.

От три години е спряна продажбата на общински имоти в района за строителство на жилища. Терените, които са останали, ще бъдат облагородени за паркове, детски площадки, както пространството до магазин „Декатлон“, където е променен статутът от жилищно строителство на зелени площи.

Последната продажба е на имот до гарата в „Тракия“ е отпреди няколко години и в момента се изчаква реализиране на инвестиционно намерение.
www.plovdiv.bg