Община Пловдив си откупува обратно продадения терен на Римския форум

С почти пълно мнозинство Общинският съвет даде съгласие община Пловдив да откупи продадения през 2003 г. от екскмета Чомаков археологически терен на Форума на Филипопол.

За имота с площ 5634 кв. м, който е част от площад „Централен“, от местната хазна ще бъдат платени 5 163 600 лв. с ДДС на собственика – „Младост Алфа“ ЕООД. Крайната сума е постигната след 7-месечни преговори с частната компания, водени от комисия от ОбС. Парите ще бъдат платени на два транша, като първото плащане в размер на 1 500 000 лв. с ДДС ще бъде направено при подписване на договора за покупко-продажба, а второто – до 31.12.2018 г.

След като теренът стане притежание на общината, тя ще може да продължи разкопките на разкритите археологически структури и след реставрацията им, те ще станат част от културно-историческите забележителности на Пловдив.

Припомняме, че през 2000 г. община Пловдив инициира последователни стъпки за промяна на отреждането на археологическия терен в УПИ II– археология и обществени дейности, за да го продаде две години по-късно на „Младост Алфа“ ЕООД с цел изграждане на бизнес и културен център с многоетажен паркинг.

Архитектурната колегия в града твърдо се обяви против посегателство върху Форума на Филипопол. Под натиска на общественото мнение държавата чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството заведе дело в Пловдивския окръжен съд срещу общината и купувача, което завърши с признаване на държавната собственост на форумния комплекс и прогласяване нищожността на договора за продажба. Екскметът на Пловдив обжалва решението пред Апелативния съд, който със свое решение №3317 от 29.10.2008 г. отхвърли като неоснователни предявените от държавата искове.

Така съдебният спор стигна до ВКС, който с решение №135 от 30 март 2010 г. призна за държавна собственост античния паметник с национално значение „Форумен комплекс“, експониран на площ 4979 кв.м. По този начин се прогласява за нищожен договорът за покупко-продажба в частта на археологията, която трябва да се отстъпи и предаде във владение на държавата. В същото време ВКС оставя в сила решението на Апелативния съд в частта му, че теренът под форумния комплекс е общинска собственост, което не дава основание за разваляне на сделката с частния купувач.

Форумът на античния Филипопол е най-големият форумен комплекс,
проучен на територията на България. По археологични данни първоначалното изграждане на форума
се отнася към елинистическата епоха (по времето на тракийския цар Реметелк и римския император Август.
Намерени са останки от зидана основа на стилобата на агората.
Към началото на I век започва изграждането на стилобат,
върху който стъпва масивен римодорийски ордер от пясъчникови блокове.
Агората е с почти квадратен план и магазини, верижно разположени
с входове към ареята от изток, юг и запад. Външните размери на форума са
143 м (север, юг) и 136 м (изток, запад). Откритият площад (арея) е с размери 113 м х 99 м.

Форумът е разположен в сърцето на Пловдив под днешния централен площад.
В продължение на 2000 години административният, стопанският и културният живот
на древния град запазва своето местоположение.
В продължение на 30 години са проучени югоизточният,
северозападният и североизточният ъгъл на ареята, магазините, оформящи източната част на комплекса, южния,
източния и северния централен вход (пропилеи) и
части от главните улици – кардо максимус и декуманус максимус, тангиращи от изток форума.
www.gragat.bg