„Летящата планета“ на Александър Ненов с представяне в Пловдив

Известният онлайн предприемач, консултант и специалист по интернет безопасност Александър Ненов написа научнофантастична книга. Романът „Летящата планета“ ни отвежда в свят, в който посоката на развитие на човечеството не включва необятната дестинация Космос, темата „Вселена“ е табу, а учените са подложени на масови гонения. И всичко това е следствие от невероятния технологичен напредък, който е довел Земята на прага на колосална екологична катастрофа. Какъв би бил животът ни тогава? Отговорите дава антиутопията „Летящата планета“, която ще бъде представена от автора в Пловдив на 24 ноември.

Добре дошли в не чак толкова далечната 2054 година. За разлика от 2017 г., когато апарат, управляван от Земята, вече кацна на повърхността на комета от Слънчевата система, а до десет години се очаква човекът да кацне на Марс, през 2054 г. полетите в Космоса са забранени. Изследванията на Вселената нямат никакво държавно финансиране, а повечето корпорации избягват да даряват пари за подобни каузи, които далеч не са одобрявани от управляващия света Генерален секретар на ООН. За капак най-масовото гонение на учени в историята е факт. До всичко това се е стигнало, защото човешкият стремеж за (технологичен) напредък е толкова голям, че е успял да докара планетата ни до почти неизбежна екологична катастрофа.


Д-р Едуардо Алварес – астрофизик, който прекарва самотните си нощи в полупразния комплекс на Европейската южна обсерватория в Чили, също попада в тази рискова група хора, учените, които отдавна не са на почит. Една вечер, докато отпива от силното си кафе, гарнирано с листенце кокаин, Алварес забелязва огромен, летящ с бясна скорост към Земята космически обект, застрашаващ всичко живо на планетата. Същото улавят и колегите му из малкото останали обсерватории по света! Какво ще донесе със себе си летящият обект? Ще се изправи ли човечеството пред невъзможен избор? Ще се вслуша ли някой в думите на учените – аутсайдерите в обществото през 2054 г.? И ако да – кой ще бъде той? Изненадващите отговори на тези въпроси ще научите от страниците на „Летящата планета“.

Едновременно антиутопия и реалистичен сценарии, книгата се стреми да даде отговори на тези и редица други въпроси, свързани с бъдещето ни.

Премиерата на „Летящата планета“ се състоя в София в началото на октомври. Сега Ненов тръгва на турне в книжарници „Сиела“ в другите три големи града в страната, като първата му спирка е книжарницаСиела“ в мол Пловдив на 24 ноември (петък) от 18:30 часа.

Александър Ненов е сред най-известните български интернет предприемачи и специалисти по безопасно сърфиране онлайн. Освен с изцяло посветените на професията му книги „На 1 клик разстояние“ (2012, изчерпана), „Как да печелим от интернет“ (2015) и „Интернет безопасност“ (2016), Алекс Ненов може да се похвали и с консултацията на брандове като Samsung, Coca-Cola и Microsoft, както и с реализацията на добре познатите проекти Teenproblem.net, NasamNatam, Peika.bg и др. Той е двукратен победител в конкурса БГСАЙT и редовно се класира в челната му тройка. През 2008 г. е поканен на специалната среща European Social Networking Task Force, организирана от европейската комисия в Брюксел с цел създаване на нови правила за безопасен интернет. Алекс е също лектор на бизнес семинари от висок ранг – Конференция „Digital Biblio Technologies“, TEDx Varna и пр. Носител е и на престижната награда „Рицар на книгата“ (2010).
                                                                                                filibe.com