Документална изложба „В изгнание“

Официалното откриване на изложбата е на 17.11.2017, петък, в 17.30 ч. в Изложбена зала на Държавен архив –Пловдив, ул. Кракра № 11

Документалната изложбата проследява някои основни моменти от живота и дейността на цар Симеон ІІ преди завръщането му в България. Акцентира върху неговото семейство преди изгнанието през 1946 година. За първи път се показва Манифеста към българския народ на цар Борис ІІІ от 3 октомври 1918 г. за встъпването му на престола.
Пребиваването и обучението на цар Симеон ІІ през 1958 г. във Военната академия „Вали Фордж“, Пенсилвания, САЩ, и сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г. Отбелязано е неговото пълнолетие и дейността му през следващото десетилетие.
Особено място е отделено на благотворителната му дейност сред българската емиграция и създадения специален „Фонд за подпомагане на българските емигранти“. Многобройни са благодарствените писма от наши съотечественици, на които е изпратена материална помощ. С поредица от важни документи е подчертан стремежът на цар Симеон ІІ да обедини българската емиграция с одобряване на създаването на Временно българско представителство на 7 януари 1958 г. и по-късно на съвещателния орган „Съвет на стоте“.
Проследени са част от връзките му с някои български емигрантски политически и културни организации. Отделно е показана част от кореспонденцията му с владетелски семейства, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, българското духовенство, с медии и др. Изложбата завършва с посещението на цар Симеон ІІ в България през 1996 г.
Основно са използвани документи от фонд 1507К на Централен държавен архив, дарени лично от цар Симеон ІІ, както и снимки и документални свидетелства, съхранени във фондове на Държавен архив – Пловдив. Изложбата е организирана съвместно с Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“.
Експозицията може да бъде видяна от 17 ноември до 5 декември 2017 г. в Изложбена зала на Държавен архив – Пловдив, ул. „Кракра“ № 11.
www.plovdiv.bg