Топла супа – и за гладни, и за болни

В хладните есенни дни топлата супа сгрява и тялото, и душата.

Тя е преминала през изпитанията на времето, а в съвременния свят претърпява все по-здравословни преобразувания. Но си остава един от най-вкусните, полезни и задължителни елементи, присъстващи на трапезата ни. Въпреки това все още има хора, които смятат, че спокойно могат да минат и без супа. Лекарите и диетолозите обаче са категорично против.

Ето защо:

Хората, които ядат супа ежедневно, по-рядко страдат от заболявания на храносмилателния тракт. Супата помага да се поддържа водно-солевия баланс на организма и да се активират обменните процеси. А това означава, че и самочувствието и тонусът ще са на висота. Към супите трябва да се ориентират и хората, които се грижат за фигурата си, защото според учените необходимостта от калории след една чиния супа намалява с една трета. И още – супата укрепва имунитета, помага да се справим с простудите и хроничните заболявания, които през есента често се обострят.

Какви супи да изберем при различни здравословни проблеми

Грип, остри респираторни заболявания, кашлица

Отлично лекарство при тези здравословни проблеми е силният пилешки бульон. Той съдържа карнозин – антиоксидант, който притежава способността бързо да неутрализира клетъчните токсини. Бульонът е богат и на аминокиселината цистеин, която облекчава кашлицата, подобрява състоянието при възпалителни заболявания на белите дробове и бронхите.

Остеопороза

Полезните супи са от спанак, гъби и млечните.

Повишен холестерол

Да се понижи неговото ниво помага супата от леща. Растението съдържа разтворими фибри, които препятстват образуването на „лош“ холестерол.

Стрес

Успокоително върху нервите действат пилешките и месни бульони. Те съдържат витамини от групата В, необходими за нормалната дейност на нервната система и за регулирането на обменните процеси.

Хипертония

Пилешката супа може да понижи кръвното налягане, защото в пилешкото месо се съдържат протеини, които действат като антихипертоничните препарати. Най-добре действа супата, приготвена от бутчетата и крилцата, а не от бялото месо. Супата трябва да се вари без сол, защото тя потиска действието на протеините.

Хипотония

Да се повиши тонусът и да се подобри самочувствието помагат острите зеленчукови супи.

Гастрит

При понижена или нормална киселинност диетолозите препоръчват месни, рибни, гъбени и зеленчукови супи. В период на обостряне – несилен бульон с дребно нарязани съставки. При гастрит с повишена киселинност хората трябва да се ориентират към лигави зърнени или крем супи. Съставките трябва да се варят, докато водата в тенджерата остане съвсем малко, след което да се претрият през сито, да се добави варен жълтък, малко сметана и масло. От менюто трябва да се изключат силните бульони. Подходящи се супите от броколи или карфиол.

Наднормено тегло

Ако искате да отслабнете, яжте всеки ден вегетарианска супа от зеле, домати или чушки.

Заболявания на черния дроб и жлъчката

Подходящи са постните супи като борш, от цвекло, от прясно зеле, както и млечни супи.
www.jivotatdnes.bg