Побеляването е признак на добро здраве

Учени от Испания обявиха, че ранното побеляване на косата не е естетически недостатък, а признак за дълголетие на човека. Преди да потвърдят хипотезата си, специалистите от Мадрид провели редица изследвания, чиято цел била да се установи връзката между цвета на косата и общото здравословно състояние.

В проучването участвали 5 хиляди доброволци на възраст от 30 до 60 години. Резултатите показали, че цветът на косата е свързан директно с нивото на съдържащото се в човешкия организъм вещество глутатион. Учените установили, че това вещество е необходимо за образуването на пигмента, определящ цвета на косата. Глутатионът взема участие и в защитата на организма от онкологични и сърдечносъдови заболявания, както и от болестта на Алцхаймер. Т.е. действа като мощен антиоксидант. С възрастта нивото на това вещество намалява, което носи риск от гореизброените здравословни проблеми.

В резултат на последното изследване се оказало, че ранното побеляване на косата е признак, че организмът не губи глутатион за секретирането на пигмент, обезпечаващ цвета на косата. Благодарение на това имунната система им възможност да се противопостави на опасните заболявания.

Изводът е, че посребрените коси при 30-40-годишни хора означават добро здраве и дълголетие.
www.jivotatdnes.bg