7 вредни навика, които унищожават зъбите ни

За да поддържате зъбите си здрави, трябва да ги почиствате два пъти на ден, изплаквате и задължително да ходите на зъболекар два пъти в годината. Добре е и завинаги да забравите тези изключително вредни навици.

1. Забравете желеобразните сладкиши

Всеки знае за захарта, поради която се развива кариес. Но някои сладкиши са по-опасни от други. Тези, които се придържат към зъбите, например, са вредни. Ако желираните частици са залепени между зъбите, не е толкова лесно да ги издърпате и слюнката не може да ги неутрализира. В допълнение към желето, карамелените сладкиши, сушените и захаросани плодове, мармалада също са опасни. Хапвайте сладко със заместители на захарта, а в крайни случаи можете просто да си измиете зъбите, след като хапнете слакишчето.

2. Лекувате кашлицата с бонбони

Те облекчават кашлицата и намаляват възпалението на гърлото, но ако имате кариес, бонбоните го влошават, защото повечето от тях са пълни със захар. Постоянно разтваряне на тези бонбони създават в устата идеална хранителна среда за бактерии, които разрушават зъбите и венците. При избора на бонбони вижте състава и потърсете опции без захар.

3. Не пийте сода и газирано

Захарта и киселините са комбинация от убийци за емайла. Дори ако в лимонадата има захарен заместител, все още остава киселината, която разрушава емайла и води до чувствителност на зъбите. Една сода е най-добре да не се пие най-малко 30 минути след миене на зъбите.

4. Пиете сокове от плодове

Те, разбира се, са по-здравословни от содата, но са пълни със захар. Приблизително същото като в лимонадата. Така пийте плодови сокове с вода, за да не оставяте цялата захар в устата си.

5. Картофените чипсове

Тънките чипсове първо се разбиват на малки парчета, които пълзят между зъбите, а след това под действието на слюнката се придържат към тях. Ефектът е като на бонбони и мармалад. Такива залепени парчета храна са плодородна почва за отглеждане на бактериална плака, така че най-малкото, изплакнете устата си след закуска.

6. Пиете много кафе

Любимата сутрешна чаша кафе, за съжаление, може да навреди на зъбите ви. Поради кофеина има усещане за сухота в устата, а липсата на слюнка води до развитие на кариес. И ако пиете кафе със захар, този процес ще се ускори.

7. Пушенето

Имате ли нужда от друга причина да спрете да пушите? Моля. Тютюнът също изсушава устната лигавица и увеличава количеството плака върху зъбите. А пушачите често имат пародонтит. Също така, пушенето увеличава риска от рак на гърлото или устната кухина и като цяло неоплазмите в устната кухина. /Zdrave.to