Стинг пее на Античния в началото на лятото догодина

Стинг ще изнесе концерта си на Античния театър в Пловдив в периода от средата на май до края на месец юли. Това е времето, заявено от организаторите на събитието София Мюзик Ентерпрайсис за мега събитието под тепетата. Концертът на емблематичния музикант ще продължи 3 часа.

Шоуто на британеца е сред одобрените проекти по „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив” в рамките на програмата „Фестивали и значими събития”. Музикалната компания София Мюзик Ентерпрейсис е кандидатствала за сумата от 90 000 лв. и комисията, разгледала проектите, ги е одобрила в пълния им размер.

Експертите са оценили факта, че организирането на концерти на световни звезди от ранга на Стинг е изключително скъпо, а исканата сума покрива само част от хонорара на артиста, затова са гласували цялата поискана сума.

С 80 200 лв. ще бъдат подкрепени и концертите от програмата фестивала Sounds of the Ages. Още едно събитие, организирано от Васко Върбанов и Стефан Попов-Пърси – ще бъде подкрепено с 25 020 лв. Става дума за съвсем нов форум с няколко концерта под името „Divas in Plovdiv”.

Няколко фестивала са подкрепени със суми от 35 до 40 000 лв. – ІХ Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, „НОЩ/Пловдив”, ХVІ издание на „Пловдив чете”, Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” .

Две са проектните събития на Държавна опера-Пловдив, в които журито е видяло потенциал и ги е подкрепило. Едното е Класик Open Air, което ще мине под мотото „Пулсът на Пловдив в ¾” и ще се случи в зоната на Тютюневия град. Петте концерта, включени в програмата ще бъдат с вход свободен и за тях са отпуснати 30 хиляди лв.

Другото събитие е насочено към детската аудитория. Става дума за детски музикален театър край реката – „Пиратите от Пензанс”. Събитието е ново за Пловдив и се вписва в един от акцентите в програмата на Европейска столица на културата – приобщаването на река Марица. Отпуснатият бюджет е 23 700 лв., а на организаторите е направена препоръка да намалят средствата за изработка на декори на половина.

Един от малкото други проекти насочени към деца и с голям отзвук е XXІІІ Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”. Резонно форумът, организиран от екипа на Държавния куклен театър, е получил висока оценка и са му отпуснати 50 000 лв. Журито е оценило положително факта, че форумът разширява зоните за представленията и включва в програмата си нетрадиционни места и кварталите на Пловдив, за да гостуват артистите участници на фестивала.

Изключително богатата програма насочена към киноманите е подкрепена с общо 33 хиляди лв . В кино афиша на Пловдив попадат „Киномания”, Детски филмов фестивал, София Филм Фест в Пловдив, „Филмови нощи във Филипополис”, „Любовта е лудост”, „Късо кино във „Фарго”.

С малко над 10 000 ще бъдат подкрепени две фотографски събития – „Роджър Балън: Ретроспекция” и V Международен Фото салон в Пловдив.

Китареният фест, който се радва голяма попупярност и предложи изключително интересни концерти тази есен , ще бъде финансиран с 25 000 лв., традиционният Международен фестивал на камерната музика и Камерна сцена Пловдив – с по 10 хил. лв.

В програмата на Културния календар на Пловдив за 2018 г. се вписва и събитие на Драматичния театър. Проектът „Обуздаване на хаоса” е изключително иновативен и със силни партньорства, затова сумата отделена за реализацията му е близо 30 000 лв.

Тв жанровете ще оживеят във фестивала „Непознатият Пловдив” на „Медии с човешко лице”. Финансовата подкрепа на общината е близо 11 хиляди лв.

Занаятчийската камара е с одобрена сума от 22 680 лв. за традиционните си фестивали, а Народен събор Пловдив – със 17 850 лв.

Две събития в сферата на модерното изкуство са финансирани с по около 10 хиляди лв. Едното е традиционният вече видео фестивал „Фасада”, а другото е ново за града „Процес-Пространство” на Димитър Грозданов.

Литературата също влиза с повече събития в календара – от една страна чрез проекта за многоезичен сайт и списание „Невидимият хълм” с 12 600 лв., а от друга – с Международния фестивал на поезията „Орфей”, подкрепен с близо 17 хил. лв. Литературното издание „Страница” е подкрепено с 13 300 лв.

Събитията в Капана също получават финансиране – Капана фест е с 21 хиляди лв., а „Коледа в Капана” – 18 хил. лв.

Атрактивните за публиката Пловдив мези и Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела” са одобрени със съответно 17 500 и 13 900 лв.
www.plovdivtime.bg