Мария Райчева води света в Пловдив

Мария Райчева открива самостоятелна изложба живопис в галерия „Аспект“ на 7 ноември от 18 ч.

Младата авторка гостува за първи път в Пловдив и показва творби, рисувани през последните две години и вдъхновени от пътуванията й.

„Градска разходка. Избрах тази тема, защото за мен градският пейзаж е това, което разкрива най-пълно душата на едно място. Да уловя духа на града, да се потопя в неговите форми, цветове, пространства и мирис, и след това да го претворя с бои на платното – това беше моето предизвикателство”, споделя Мария.

Улиците, фасадите с белезите на времето по тях, силуетите на преминаващи хора и автомобили, сенките на дървета, врозорци, веранди, огради; цветовете, различните нюанси на светлината в различните части на деня – всичко това я вдъхновява да застане зад статива.

Тя вплита в картините си цветовете и ароматите на Париж, София, Хавана, Тринидад, Корфу, и, разбира се, Пловдив. В картините й могат да бъдат разпознати местата, мотивите, които я провокират. Използва традиционни пейзажни фрагменти и композиционни схеми, знакови места от творчеството на големите пейзажни майстори от края на 19 и началото на 20 в.. В личния й стил се впримчват пластичните уроци на импресионизма, постимпресионизма, фовизма, експресионизма и техните нео-форми. Но тя ни кара наново да ги обозрем.

За изложбата в „Аспект“ Райчева е подбрала тридесет платна, готови да ни отведат на далечни и по-близки дестинации. Пътешествието в света на пейзажите й продължава до 28 ноември.
www.plovdivtime.bg