Пловдив бележи нов рекорден ръст на приходите от посещения на музеите

За последния месец Община Пловдив бележи ръст на показателите за туризъм, като тук се включва туристическия данък, средствата от категоризации и приходите от посещаемост в туристическите обекти, стопанисвани от ОИ „Старинен Пловдив“.

Общият приход само от посещенията на музеи до момента е с 280 000 лева повече в сравнение със същия период на миналата година или 1 140 000 лева.

Регионалният етнографски музей има приходи от 153 000 при 83 000 лева за миналата година, а 250 000 лева са за Археологическия музей при 135 000 лева до ноември 2016година.

„Това се дължи на цялостната политика и организация на Община Пловдив. Бъдещото преструктуриране на ОИ „Старинен Пловдив“ и ОП „Туризъм“ също ще доведе до още по-голям ръст на приходите“, коментира заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков.

„Община Пловдив прави огромни инвестиции в „Старинен Пловдив“, само в къща „Клианти“ отпуснатите средства бяха около 1,5 милиона лева. Тя е и един от най-впечатляващите обекти“, заяви кметът Иван Тотев.

Продължават и инвестициите в Античния театър, в реставриране на къщите в Стария град, настилката, осветлението, и в поставянето на над 70 камери.

По думите на кмета Иван Тотев всичко, което се случва в Пловдив – събитията, рекламата, промяната на имиджа на града, води до повече продадени билети и повече посещения.

„Въпреки ниската цена на билетите – 3, 4 лева за някои къщи, имаме много добри приходи“, заключи той.
www.plovdiv.bg