Пловдив се включи в петата „Нощ на театрите“

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България, която ще е „двойна“ – днес и утре.
В програмата са представления, пърформанси, изложби, „отворени врати“ и театрални пътешествия зад кулисите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Симитли и Димитровград.

Над 1500 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 80 театрални зали, галерии, кина и клубове.
В сградата на Драматичен театър Пловдив са подредени фотографии на Диляна Флорентин, а проектът й е назован „Нощни персонажи”. Ще има и специална експедиция зад кулисите с любимите актьори. Публиката може да види спектакъла „Великденски вино“ на Константин Илиев, който е режисьорски дебют на Никола Стоянов.

Директорът на Пловдивския театър Кръстьо Кръстев увери, че за публиката ще има много изненади по време на екскурзията зад театралните кулиси.
Актьорът Веселин Ранков, който е и преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, похвали студентите си за прекрасната игра в пиесата „Държавните липи“ на Ст. Л. Костов.

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009.

В тази нощ Театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, отворени врати, социални контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика.
Интервютата с Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър Пловдив и доц. Веселин Ранков са в звуковите файлове./бнр